Kerajaan Perak usul cadangan Sekolah Agama Rakyat jadi sekolah bantuan kerajaan

Kerajaan Perak usul cadangan Sekolah Agama Rakyat jadi sekolah bantuan kerajaan

IPOH: Kerajaan Negeri Perak bercadang untuk menjadikan sekolah agama rakyat (SAR) sebagai sekolah bantuan kerajaan negeri.

Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Pendidikan Islam, Luar Bandar dan Pembangunan Usahawan, Asmuni Awi berkata, satu kertas cadangan akan dibentang dalam Mesyuarat Ahli Majlis Kerajaan Negeri merealisasikan hasrat tersebut.

Menurutnya, cadangan tersebut bagi membolehkan kerajaan mengambil alih hal-hal berkaitan pembayaran gaji guru-guru dan penyelenggaraan sekolah.

Menurutnya, meskipun sebelum ini ada bantuan disalurkan, tetapi sumbangan berkenaan dalam keadaan terbatas, malah tidak ada peruntukan khas disediakan kepada sekolah agama rakyat.

“Cadangan ini akan dikemukakan tahun ini juga, selari dengan hasrat kita untuk ambil alih, sebab utama tentunya gaji guru-guru.

“Ini kerana seperti mana kita tahu, sekarang ini gaji guru sekolah agama adalah rendah sedangkan kita mengatakan gaji minima ditentukan pada kadar RM1,100,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan tambahan dikemukakan Adun Kamunting, Muhd Fadhil Nuruddin ketika sesi soalan lisan di Sidang Dun Perak, semalam.

Adun Manjoi itu berkata, dengan penyelarasan dibawah sekolah bantuan kerajaan itu, hampir 70 peratus perbelanjaan yang ditanggung sekolah agama rakyat akan diambil alih oleh kerajaan.

Katanya, Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak (Maipk) setakat ini telah meluluskan RM662,000 untuk 28 sekolah agama rakyat bagi membiayai kos baik pulih bangunan, pejabat dan pembelian peralatan kerusi meja.

“Kerajaan negeri pula dalam pembentangan belanjawan 2019 telah memperuntukkan RM3 juta untuk penyelenggaraan sekolah agama rakyat,” katanya menjawab soalan lisan dikemukakan Maslin Sham Razman (Bukit Chandan-BN).

CATEGORIES
TAGS

COMMENTS