Jawatankuasa masjid jangan ada cita-cita politik, jangan benarkan diri diperalatkan – Sultan Perak

Jawatankuasa masjid jangan ada cita-cita politik, jangan benarkan diri diperalatkan – Sultan Perak

IPOH: Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah mahu semua pihak yang sudah diberikan amanah sebagai jawatankuasa kariah masjid supaya bersifat tegas dan bijaksana.

Mereka juga titahnya seharusnya tidak membenarkan diri dimanipulasi atau diperalatkan oleh mana-mana kumpulan politik.

Titah baginda, jika ada pihak yang memiliki agenda dan cita-cita politik, baik dalam kalangan ahli jawatankuasa yang dilantik, begitu juga penceramah yang telah diberikan tauliah, mereka hendaklah secara jujur, dan mulia berundur diri, daripada bersifat gunting dalam lipatan.

“Jawatankuasa kariah, hendaklah pada setiap masa bersifat berkecuali daripada politik kepartian, ceramah yang berlangsung di dalam masjid dan surau hendaklah juga tidak memihak atau mencemuh mana-mana parti politik agar tidak menimbulkan keresahan dalam kalangan ahli kariah,” titah baginda.

Baginda bertitah demikian pada Persidangan Jawatankuasa Kariah Peringkat Negeri Perak di Pusat Konvensyen [email protected] di sini hari ini.

Hadir sama ialah Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu dan Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Pendidikan Islam, Luar Bandar dan Pembangunan Usahawan negeri, Asmuni Awi.

Titah Sultan Nazrin, pemegang amanah yang diberikan tanggungjawab mengurus masjid di negeri Perak, wajib memahami falsafah kewujudan serta peranan utama masjid, sebagai institusi menyatupadukan ummah, institusi yang wajib dimuliakan, diimarahkan dan wajib dilindungi daripada sebarang perbuatan dan percakapan yang boleh menodai kesuciannya.

“Sedar, musuh utama yang besar mencemari masjid dan memecahbelahkan ummah ialah kegiatan politik berpuak.

“Ummah hari ini berpecah kerana budaya yang diamalkan untuk memancing pengaruh dan mendapatkan sokongan politik, sangat bercanggah dengan ajaran dan nilai murni Islam.

“Mengaibkan dan memburukkan lawan dijadikan senjata utama dan semakin digalakkan, mengatasi usaha untuk melakukan yang makruf, kebenaran sudah dikorbankan kerana emosi sudah mengatasi kerasionalan.

“Fitnah menjadi lumrah, diolah, termasuk oleh kalangan yang mematuhi Rukun Islam yang lima, bersyahadah, menyempurnakan solat, menunaikan zakat, berpuasa dan mengerjakan haji; penyebaran fitnah dipermudahkan dan dirancakkan dengan adanya media sosial,” titah baginda.

CATEGORIES

COMMENTS