Kes Kematian Adib: Kita Tunggulah, kata menteri PN

Kes Kematian Adib: Kita Tunggulah, kata menteri PN

Kes kematian anggota bomba Allahyarham Muhammad Adib Mohd Kassim hanya dapat diteruskan selepas pihak polis berjaya mengenal pasti dan menahan pembunuhnya untuk didakwa.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Takiyuddin Hassan berkata sebelum ini mahkamah koroner mendapati kematian Muhammad Adib disebabkan perbuatan jenayah oleh dua atau lebih individu yang tidak dikenali.

“Oleh sebab itu pihak polis perlu dan sedang menjalankan siasatan untuk kenal pasti pelaku. Itu yang sudah dilaporkan kepada kabinet.

“Jadi kerajaan atau pihak Jabatan Peguam Negara akan mengambil tindakan hasil daripada siasatan pihak polis, kita tunggulah,” katanya, lapor Malaysiakini.

Beliau berkata demikian ketika ditanya apakah perkembangan kes yang menyebabkan kematian Muhammad Adib yang menghembus nafas terakhir pada 17 Dis 2018.

Muhammad Adib, 24, yang juga anggota Unit Bantuan Perkhidmatan Kecemasan (EMRS) Balai Bomba dan Penyelamat Subang Jaya meninggal dunia di Institut Jantung Negara ekoran kecederaan parah dialaminya dalam rusuhan di tapak Kuil Sri Maha Mariamman, USJ 25, Subang Jaya pada 27 Nov tahun sama.

Pada 27 Sept 2019, Mahkamah Koroner memutuskan kematian Muhammad Adib disebabkan perbuatan jenayah yang dilakukan lebih dua atau tiga individu yang tidak diketahui.

Semasa menjadi pembangkang PAS gigih mendesak agar kerajaan Pakatan Harapan (PH) bertindak menangkap dan menghukum pihak yang bertanggungjawab membunuh Adib.

Kini PAS adalah sebahagian daripada kerajaan Perikatan Nasional.

Takiyuddin berkata kes itu masih dalam siasatan dan ianya disahkan sendiri oleh menteri dalam negeri.

“Untuk kes jenayah tidak ada tempoh. Selagi kes berjalan boleh didakwa apabila mendapati cukup bukti,” katanya.

CATEGORIES

COMMENTS