Pas kata jadi kerajaan bukan melalui pilihan raya adalah anugerah Allah

Pas kata jadi kerajaan bukan melalui pilihan raya adalah anugerah Allah

Pas mendakwa memegang kuasa pemerintahan tanpa melalui proses demokrasi merupakan anugerah daripada Allah.

Timbalan Pesuruhjaya Pas Perak, Mustafa Shaari berkata, ini menunjukkan betapa perjuangan didukung makhluk hanya akan mencapai kemenangan yang dihasratkan apabila mendapat izin daripada Allah.

Walaubagaimana pun, kemenangan di dunia sebagaimana teladan telah ditunjuk para Nabi dan Rasul itu ada dua jenis yakni mutlak dan berkongsi yang diimbasnya dari ibrah Nabi Daud A.S, Nabi Sulaiman A.S, Nabi Muhammad S.A.W dan Nabi Yusuf A.S.

“Kita ketahui bahawa Nabi Daud, Nabi Sulaiman dan juga Nabi Muhammad adalah pemerintah negara dengan membawa Islam ke mercu kemenangan dan itulah kemenangan mutlak di mana Islam memegang tampuk pemerintahan seluruhnya.

“Manakala kemenangan berkongsi dapat kita kaji terhadap sejarah Nabi Yusuf yang mana baginda berada dalam tampuk pemerintah Mesir yang ketika itu bukan beragama Islam tetapi baginda boleh mengukuhkan dakwah serta melaksanakan hukum Allah,” katanya ketika merasmikan Majlis Mesyuarat Agung PAS Pasir Salak Kali Ke-56 di Markas PAS Pasir Salakm Chenderong Balai, di sini.

Beliau mengingatkan bahawa kuasa miliki bukanlah untuk dibanggakan tetapi melaksanakan amanah dengan sebaiknya di mana Nabi Muhammad mengibaratkan umat ini umpama lilin.

Beliau menyeru dengan kuasa dan kedudukan yang dimiliki hari ini digunakan untuk mengukuhkan dakwah dan meneruskan perjuangan menegakkan agama Islam, agar segalanya dilakukan untuk Islam dilihat dan dinilai oleh Allah.

CATEGORIES

COMMENTS