‘Fatwa’ wajib Undi Umno: Ahli Pas keliru!

‘Fatwa’ wajib Undi Umno: Ahli Pas keliru!

Fatwa Setiausaha Agung PAS Takiyuddin Hassan yang mewajibkan anggota parti itu supaya mengundi calon BN pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Slim telah mengelirukan mereka, kata bekas menteri besar Perak Mohammad Nizar Jamaluddin.

Menurut bekas pemimpin PAS itu, fatwa oleh Takiyuddin pada satu majlis di Slim baru-baru ini membuat anggota PAS berasa keliru dan tidak puas hati.

“Saya pernah jadi ahli PAS untuk jangka masa yang panjang. Sejauh ini belum ada sebarang ketetapan atau arahan untuk menjadikannya ia wajib untuk pangkah calon yang bukan parti dia.

“Kalaulah kita calon PAS, secara automatik ahli-ahli parti wajib sokong calonnya, itu memahami.


“Tapi ini kali pertama pimpinan PAS yang dipimpin oleh setiausaha agungnya membuat fatwa yang mengelirukan,” katanya kepada Malaysiakini di selepas berjumpa dengan pengundi di Trolak Pekan, pagi tadi.


Nizar yang juga Adun Sungai Rapat berkata demikian ketika mengulas ucapan Takiyuddin pada program Ceramah Bersama 5 Setiausaha Agung di Dewan Serbaguna Felda Trolak Utara, Ahad lepas.

Dalam ucapannya, Takiyuddin yang juga adalah menteri di jabatan perdana menteri mengarahkan anggota PAS dan penyokongnya supaya mengundi calon BN, Mohd Zaidi Aziz pada PRK Slim Sabtu ini.

“Walaupun PRK, kita mengharapkan calon kita, Mohd Zaidi akan memungut undi yang terbanyak. Bagi pihak PAS dalam Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) lalu PAS bertanding menjadikan tiga penjuru di DUN Slim ini. BN mendapat 8,327 (undi), Bersatu 6,144 (undi) dan PAS mendapat 4,103 undi.

“Jadi saya, selaku setiausaha agung PAS mengarahkan dan mewajibkan kepada kesemua penyokong, pengundi ahli-ahli PAS keluar mengundi calon BN yang mewakili kita semua,” kata Takiyuddin.


Mengulas lanjut, Nizar juga mendakwa bahawa ramai ahli PAS di Slim tidak berpuas hati dengan keputusan parti itu yang menyokong calon Umno sehingga Takiyuddin terpaksa mengeluarkan fatwa bahawa anggota parti wajib menyokong BN.

Tambahan, menurutnya, dalam konteks Islam perkataan wajib membawa pelbagai makna.

“Bila kita katakan wajib dalam Islam ini ada beberapa perenggan wajib, mubah, makruh dan sebagainya. Wajib bermakna mesti. Kalau dalam Islam wajib bererti jika kamu tidak membuat, maka kamu berdosa.

“Namun, ramai ahli-ahli PAS hari ini ada ilmu. Tidak boleh mereka terus ikut kerana mereka dapat membezakan antara Amir (Calon Pejuang) dan Mohd Zaidi.

“Kamu hanya boleh mengundi seorang yang mempunyai ciri-ciri kepimpinan. Amir mempunyai ciri-ciri tersebut berbanding Zaidi. Jadi, kini mereka sangat keliru dengan arahan pimpinan PAS kerana mereka rasa arahan Takiyuddin impulsif dan tidak dalam konteks yang tepat,” katanya.

PRK Dun Slim pada 29 Ogos akan menyaksikan pertandingan tiga penjuru antara Mohd Zaidi dengan dua calon Bebas iaitu Amir Khusyairi Mohamad Tanusi yang disokong Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) serta ahli akademik S Santhasekaran.

Sumber: Malaysiakini

CATEGORIES

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )