‘Mat Jambu’ gagal samun bank di Batu Gajah

‘Mat Jambu’ gagal samun bank di Batu Gajah

Juruteknik sebuah syarikat kawalan keselamatan berdepan detik cemas diacu senjata dipercayai pistol oleh seorang lelaki dalam cubaan samun di kaki lima sebuah bank di pekan Batu Gajah, di sini, hari ini.

Ketua Polis Daerah Batu Gajah, Asisten Komisioner Ahmad Adnan Basri berkata, pihaknya menerima panggilan berhubung kejadian itu pada jam 3.40 petang.

Menurutnya, ketika kejadian juruteknik berusia 27 tahun bersama rakan setugasnya iaitu pengawal keselamatan yang membawa senjata jenis ‘pump gun’ baru selesai melakukan kerja di mesin pengeluaran wang automatik (ATM) dan mesin deposit tunai (CDM).

Katanya, terdapat seorang pemandu yang sedang menunggu dalam van syarikat.

“Apabila mangsa mahu masukkan duit yang dikeluarkan dari mesin CDM ke dalam van yang menunggu di luar premis dengan diiring rakannya, tiba-tiba seorang lelaki tidak dikenali menjerit ‘hoi’ dari arah belakang van mereka.

“Mangsa menoleh ke belakang dan mendapati rakan sekerjanya sudah dipegang oleh suspek sambil mengacukan objek menyerupai pistol berwarna hitam ke arah dada rakannya itu,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Ahmad Adnan berkata, suspek kemudian mengacu objek menyerupai pistol ke arah mangsa dan berkata dia mahukan wang namun mangsa mengatakan tidak boleh.

Katanya, mangsa kemudian melarikan diri dan menyelamatkan wang itu dengan memasuki van ketika suspek sedang menolak rakannya ke arah pintu bank.

“Mangsa berlari masuk ke dalam van dengan membawa beg mengandungi semua wang yang diambil daripada mesin CDM. Suspek kemudian panik dan melarikan diri ke arah belakang bangunan bank itu,” katanya.

Ahmad Adnan berkata, ketika kejadian mangsa memasukkan wang ke dalam mesin ATM sebanyak RM60,000 dan mengutip wang dari mesin CDM kira-kira RM200,000.

Bagaimanapun katanya, jumlah keseluruhan wang dalam van berkenaan tidak dapat dipastikan kerana sebelum sampai ke lokasi terakhir itu, mereka sudah pergi ke enam tempat lain di sekitar Ipoh.

“Mangsa tidak dapat mengecam suspek yang ketika itu memakai pelitup muka berwarna biru. Suspek berambut pendek, berkulit cerah, kurus, memakai jaket warna hitam di dalamnya t-shirt leher bulat berwarna hitam dan berseluar panjang warna hitam.

“Tiada kerugian dan kecederaan dialami oleh mangsa dalam kejadian ini. Rakaman kamera litar tertutup (CCTV) di sekitar tempat kejadian sedang diteliti dan usaha mengesan suspek sedang giat dijalankan,” katanya.

Katanya, kes disiasat mengikut Seksyen 393/397 Kanun Keseksaan.

Terdahulu rakaman video kejadian cubaan samun itu tular di media sosial.

Sumber: Harian Metro

CATEGORIES

COMMENTS