Pas gesa kerajaan jangan pinggir bukan pencarum KWSP

Pas gesa kerajaan jangan pinggir bukan pencarum KWSP

Golongan yang tidak mencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) perlu diberikan tumpuan dalam Bajet 2021 yang akan dibentangkan pada Jumaat ini.

Exco Pendidikan, Pembangunan Modal Insan, Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) dan Masyarakat Sivil Perak, Razman Zakaria berkata, golongan berkenaan juga ramai terutama peniaga kecil.

Menurutnya, hampir kesemua peniaga kecil yang membuka gerai di tepi jalan tidak mencarum KWSP menyebabkan mereka tidak dapat menerima manfaat yang diumumkan kerajaan.

“Kita sangat berharap Bajet 2021 kali ini dapat merangsang ekonomi. Golongan peniaga kecil ini perlu dibantu sama ada melanjutkan tempoh moratorium atau bantuan lain yang sesuai.

“Peniaga ini perlu terus memastikan perniagaan berjalan bukan sahaja untuk diri sendiri malah pekerja yang bergantung harap dengan pendapatan di gerai-gerai,” katanya kepada pemberita ketika ditemui pada Majlis Penyerahan Bantuan Back to School 2021 di Zamita Enterprise di sini hari ini.

Razman berkata, golongan B40 juga perlu diberikan perhatian khusus untuk memastikan mereka terus berdaya saing dan meneruskan kehidupan seperti biasa.

Sumber: Sinar Harian

CATEGORIES

COMMENTS