Panas! Dr Mahathir dikecam gara-gara gesa Muhyiddin letak jawatan

Panas! Dr Mahathir dikecam gara-gara gesa Muhyiddin letak jawatan

Bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad dikecam oleh dua pemimpin Sarawak kerana menggesa Perdana Menteri Muhyiddin Yassin meletakkan jawatan di tengah-tengah usaha kerajaan mengekang pandemik Covid-19.

Presiden PRS James Masing berkata, semua Ahli Parlimen sepatutnya mengetepikan perbezaan politik dan berganding bahu mengekang penyebaran virus itu, bukannya menggugat kestabilan kerajaan.

“Sebagai bekas perdana menteri, sangat memalukan (Mahathir) meminta Muhyiddin meletak jawatan ketika negara berusaha untuk mengekang virus,” kata Masing merujuk kepada kenyataan Mahathir pada Khamis yang berkata,”nasihat sudah bagi, yang payah nasihat tak nak dengar. Itu jadi masalah. Kamu tak nampak kukuh, ‘resign’ (letak jawatan) lah.”

Muhyiddin menerima tekanan daripada pemimpin Umno yang mengancam untuk menarik sokongan terhadap kerajaan beliau.

Masing, yang juga timbalan ketua menteri, berkata, walaupun tidak semua keputusan dan usaha perdana menteri berfaedah kepada gabungan kerajaan di Sarawak, namun “sebagai rakyat Malaysia yang setia, kami terus berdiri di belakangnya bagi mengekang pandemik itu”.

Ketua Pemuda SUPP Michael Tiang berkata, beberapa ahli politik kanan di Semenanjung Malaysia tidak bertanggungjawab berhubung kenyataan mereka dengan mengabaikan perang melawan pandemik itu.

Sebaliknya ia terus menumpukan perhatian kepada perbalahan politik antara satu sama lain.

“Tidakkah Mahathir, sebagai bekas perdana menteri dua kali, sedar bahawa keutamaan Muhyiddin sekarang ialah memastikan negara berjaya berdepan dengan pandemic itu dan tiada yang lebih penting daripada tanggungjawab ini dalam kerajaan?” katanya.

“Perdana menteri mempunyai misi penting untuk dicapai, bukannya meletak jawatan hanya kerana beberapa masalah politik,” tambahnya.

Sumber: https:/www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2021/01/09/pemimpin-sarawak-selar-dr-m-berpolitik-semasa-covid-19/

CATEGORIES

COMMENTS