Panas! Thomas Su dedah kisah sebenar di sebalik kekecohan Konvensyen DAP Perak

Panas! Thomas Su dedah kisah sebenar di sebalik kekecohan Konvensyen DAP Perak

Saya ingin merujuk kepada kejadian di Pilihanraya Konvensyen Negeri Parti Tindakan Demokratik Perak (DAP) yang diadakan pada 14.3.2021.

Pertama sekali, saya ingin diberi peluang untuk menjelaskan peristiwa yang membawa kepada bantahan vokal saya yang kini saya tahu, telah menyebabkan kontroversi di media sosial.

Pada jam 12.30 petang ketika saya berada di konvensyen dan sementara mesyuarat sudah dijalankan, saya tahu bahawa pendaftaran perwakilan masih berjalan.

Saya kemudiannya membuat pertanyaan dan mendapati bahawa senarai kehadiran telah digunakan oleh sekumpulan orang dan individu tertentu untuk memanggil dan membawa lebih ramai perwakilan walaupun mesyuarat sudah dalam proses yang saya rasakan tidak betul.

Pada juncture itu, saya membantah perbuatan sedemikian dan meminta agar perbuatan tersebut dihentikan atau saya juga patut dibenarkan akses kepada senarai roll pendaftaran yang dikatakan.

Walau bagaimanapun, bantahan saya tidak diindahkan di mana saya rasa bertentangan dengan kepercayaan asas DAP yang telah membuktikan dirinya dalam memperjuangkan ketelusan, kebertanggungjawaban dan demokrasi.

Menentang penghakiman saya yang lebih baik, saya kemudian kehilangan komposur saya dan mengangkat suara saya yang mencetuskan peperangan kata-kata di antara ahli-ahli yang salji ke dalam kejadian seperti yang dilaporkan oleh pihak media.

Pada hindsight, saya sepatutnya menaikkan kebimbangan saya dengan cara dan forum yang lebih sesuai dan saya mengiktiraf bahawa tindakan saya walau bagaimanapun maksudkan atau selaras dengan apa yang saya percaya untuk menjadi semangat apa yang DAP berdiri, adalah salah dan tidak mencerminkan cara yang mana DAP akan melawan perjuangannya.

Saya mengiktiraf bahawa tindakan saya di atas telah mencemarkan reputasi Parti saya dan imej awam saya sendiri dan dengan ini saya tidak menyatakan rasa menyesal dan maaf saya.

Saya mengambil tanggungjawab atas kejadian yang dikatakan.

Saya mengimplikasikan Jawatankuasa Eksekutif Pusat untuk melihat penjelasan saya tentang apa yang dilancarkan di atas dan mengambil tindakan yang diperlukan untuk menyiasat kebimbangan saya. Saya percaya harapan saya selaras dengan apa yang DAP usahakan; pilihanraya yang adil dan telus.

Thomas Su
Ahli Parlimen Kampar
17/3/2021

CATEGORIES

COMMENTS