Bila kerajaan PN membunuh ekonomi dengan PKP

Bila kerajaan PN membunuh ekonomi dengan PKP

2 hari lepas, Baca kenyataan Kementerian Kesihatan, Kata mereka rentas Negeri perlu diteruskan ssekurangnya sehingga Mei.. Semalam PM tebuk atap kata, Tidak ada lagi PKP selepas ini.. Malangnya Ketika dia sebut tu, Kerajaan sendiri telah Membunuh Ekonomi..

Sejak awal aku tulis, Tidak perlu PKP..Yang Perlu hanya menutup aktiviti rentas Negeri dan Daerah begitu juga aktiviti sosial.. Sebab Kes terlalu tinggi, Mustahil melandaikan kes dalam tempoh singkat.. Dan akhirnya Kerajaan Mengakui hanya kawal rentas Negeri dan Daerah..

Tetapi apakah hari ini perlu terus tutup Sempadan Negeri..Tidak perlu, Kerajaan boleh berikan kebenaran secara terkawal, terutama bagi urusan Perniagaan atau Pelancongan.. Kerajaan boleh kawal pergerakan rakyat atas jumlah dan kapasiti mengikut Lokaliti tertentu, Seperti kawasan Pelancongan seperti Langkawi..

Tapi apa boleh buat, Segalanya sudah terlambat.. Banyak Perniagaan Sudah ditutup..ramai yang hilang Pekerjaan.. Apa yg berlaku, Yang hilang Pendapatan anya bergantung dengan Pengeluaran I-Lestari dan Sinar..Itupun kalau ada KWSP..

Perlaksanaan PKP 2.0 Bagi aku antara tidakan paling Bodoh dari Kerajaan.. Macam bodohnya Makan kena bungkus, Makan 2 orang pun tak boleh..Tiba tiba boleh bebas terus duduk ramai ramai satu meja..Tiba tiba PKP dengan PKPB takda beza..

Nak kritik Dharurat karang karang kena dakwa pulak.. Tapi Tun kata, Dharurat kononnya untuk Covid-19 satu Pembohongan.. Tun lah kata.. 🙂

Ipohmali

CATEGORIES

COMMENTS