Sungai milik Kedah, tapi bila air takde, Pulau Pinang terpaksa bantu

Sungai milik Kedah, tapi bila air takde, Pulau Pinang terpaksa bantu

Kawasan tadahan air, Sungai milik Kedah, Itu dibangga banggakan MB nya yang Bodoh.. sampai ugut nak belat dan bagi selut pada negeri orang.. sedangkan ramai anak Kedah juga yg cari rezeki di Pulau Pinang… itulah akhlak dikata pemimpin Islam, Lebih teruk dari UMNO..

Tapi Allah nak zahirkan kebenaran bukan lama.. Pulau Pinang yang dituduh tidak ada sumber air.. Perpadanan Air Pulau Pinang(PPAB) pulak yang terpaksa membekalkan air membantu sebahagian kawasan di Kedai ketiadaan air….

Jadi jika air itu milik Kedah, Kenapa Pulau Pinang takda masalah air.. Itulah membezakan pemerintahan yang cekap , Qawwi dan Al Amin..Pulau Pinang takda sumber air, Tapi harga quality bekalan air termurah dan terbaik dalam Malaysia.. bagaimana depa urus air, begitu depa urus Kewangan Negeri, padan depa tak berhutang, ada rezab Tunai..

Masalah air takda kaitan dengan soal hak milik siapa Sungai Muda tu, Tapi cara pengurusan.. Kalau Syarikat air Rugi.. Infrastruktur bekalan teruk.. biarpun ada Sungai yang besar mengalir.. takda guna.. Syarikat Air Rugi tapi pergi beli Kereta Mewah.. Bila masalah air nak selesai..

sama macam Kelantan, Berpuluh tahun air masih tak selesai.. dapat Royalty free beratus Juta pun masih tak selesai, Zaman Tok Guru dulu kita faham lah..Kawasan balak ,Hutan punya luas, tapi Syarikat Perladangan dan Perkayuan Kelantan Rugi.. Sebab apa ? Hat perintah sama bodoh mcm MB Kedah.. dan Lebai PAS di Kelantan..

Kalau perangai Melayu dibawah ni, hat meniaga Foodcourt..meniaga Pasar Malam jenis dengki, berebut meja, Sekat rezeki orang kita boleh faham..Ini mentaliti MB dari Parti Islam nak sekat sungai Semula jadi.. Nasib MB Kedah tak hidup di mesir..Kalau tak lebih teruk dari Israel depa sekat terusan Suez..

Orang cari jalan bina Empangan,Sistem pengairan terbaik..MB Kedah cari jalan bagaimana nak buat Binaan nak sekat air ke Pulau Pinang.. Punya lekeh dan bodohnya MB Kedah..aku tak pernah tengok MB UMNO tara orang kata seteruk Mat Said di Terengganu tak seteruk Sanusi di Kedah..

Bila Allah bagi peringatan, Kalau tak sedar lagi tak tau lah puak lebai ni.. 😉

Ipohmali

CATEGORIES

COMMENTS