Deal dengan parti lawan, biasa dalam politik, samada melibatkan Anwar mahupun Hadi

Deal dengan parti lawan, biasa dalam politik, samada melibatkan Anwar mahupun Hadi

Bila tersebar audio perbualan Ds Anwar dan Zahid, Aku ikutkan malas nak komen pun..Soal betul atau tak..bukan lah jadi Soal.. Bukan lah luar biasa..Bagi aku deal dalam Politik ini bukan perkara baru.. Ia dilakukan semua Presiden Parti..

Bagi Ds Anwar pun ianya bukan perkara baru, Sebulan sebelum PRU 13, Anwar pernah deal dengan Najib di Indonesia didepan Jusof Kalla yang ketika itu Naib Presiden Indonesia.. tidak sapa tahu samada PAS mahupun DAP..ianya terdedah bila Jusof Kalla yg juga sahabat Ds Anwar mendedahkan Deal antara Najib dan Anwar dalam satu wawancara oleh blogger Indonesia..

Selepas PRU 13, Pakatan Rakyat Kalah, Ketika itu Ds Anwar tidak dapat menerima keputusan kononnya PR kalah sebab undi hantu, Maka diheretkan lah semua parti dan penyokong ke Jalanraya termasuk aku, Maka wujudlah himpunan Blackout 505..

Ditengah tengah kehangatan Demo Blackout 505, dan akhirnya PAS dan Azmin tarik diri..Masa tu lagi Azmin dah kurang ajar, Suruh Anwar sedar diri.. Azmin dan Zuraidah Khianat ni bukan baru.. sama mcm Haji Hadi.. Azmin masa tu tak puas hati TS Khalid Ibrahim terus dilantik sebagai MB..

Dan akhirnya.. sekali lagi Deal berlaku, Mungkin kita masih ingat gambar Ds Anwar dan Najib minum Teh bersama di Parlimen, Para penyokong protes dan tidur diluar parlimen termasuk geng Reformis dan Chegubard.. Masa tu katanya itu permulaan perkataan Konsolidasi Nasional atau Konsensus Nasional oleh Najib dan Ds Anwar ditawarkan.. Tapi PAS tolak…

Deal dalam Politik ini bukan perkara baru.. hatta wujud dalam PAS..
Sebagai contoh..Haji Hadi pernah lakukan perkara yg sama dengan Paklah ketika menawarkan Kerajaan Perpaduan “Melayu-Islam” yang akhirnya menimbulkan kemarahan TG Nik Aziz.. TG Nik Aziz marah dengan Hj Hadi, buka soal Deal tu..Tetapi ia dilakukan secara rahsia tanpa pengetahuan Parti..

TG Nik Aziz pernah Kata, ”

Apapun bawa ke Mesyuarat Parti.. Kalau PAS setuju, Pakatan setuju..Itu lainlah masalahnya.. Ini PAS pun tak tahu, Pakatan pun tak tahu…PAS tak dibincang, Pakatan tak dibincang..”

akhirnya TG Nik aziz lafazkan, Ini kerja ” BONEKA UMNO “.. Jadi apa yg dikata TG Nik Aziz berlaku hari ini, Jelas Hj Hadi dan PAS jadi boneka UMNO…

Tu sebabnya, Dalam melbatkan deal Politik..Aku setuju ketetapan PH yang baru , Ia mesti jelas, ia mesti dinyatakan secara terbuka.. Ia bukan tanpa pengetahuan parti dan Pakatan.. Deal mesti berdiri atas prinsip bersama, Reform/Islah yg jelas biarpun ada dasar dasar yg kita berbeza…

Sebagai Contoh, Selepas PH tumbang, Tun dan Shafie Afdhal pernah datang mesyuarat bersama PH, Tun tawarkan kerjasama dengan syarat tertentu.. Tapi PKR tolak.. Bagi aku cara tu betul..Nak tolak, Tolak secara terbuka, Deal..deal lah cara terbuka.. Kalau PKR tolak, DAP dan Amanah terima..Itu biasa..

Nak Deal dgn MP UMNO ? Boleh.. secara terbuka…Siapa tak setuju dengan Kerajaan tebuk atap atau PN.. Nyatakan pendirian terbuka.. Secara terbuka kata Kami MP, Parti UMNO sokong Ds Anwar sebagai PM, kalau UMNO Sepondan pondan sajat pun, tarik diri dari PN.. Jatuhlah Kerajaan.. tapi itu tak berlaku..

Kita tak mahu cakap di pentas UMNO lain, Deal belakang belakang lain.. ni tidak lah aku memaksudnya aku percaya Audio tu betul.. Tetapi itulah situasi contoh cara politik yg salah..Kita membuka ruang kepada lawan akibat move atau penasihat tak guna disekeliling kita..

aku sebenarnya dok harap Zahid kekal sehingga PRU 15…Jangan bagi ruang UMNO mengukuh dan berlaku reform dalam parti mereka, Masa tu PH sendiri checkmate.. strategi orang sekeliling Ds Anwar yang buat aku marah.. sebabkgelojohan mereka itu sebenarnya memerangkap Ds Anwar sendiri..

Aku takda masalah pun kalau Ds Anwar bercakap telefon dengan Zahid, Hatta kepimpinan PKR dan UMNO bertemu secara terbuka di parlimen menarik diri dari PN dan Menyokong Ds Anwar..aku alu alukan.. tapi jangan buat deal dan Move tak ketahuan hala sampai pemimpin Amanah dan DAP tak tahu….

Tapi tu lah masalahnya.. Bila Tun Buat Move dan Deal dengan PAS dulu dalam memperkukuhkan dominasi Melayu dalam kerajaan jadi salah.. Kalau pemimpin aku buat Deal.. Habis KLEPTORAT pun jadi sesuci lebaran, Kalau sembang bab Prinsip Islah tu dah macam PAS sembang bab Islam… Last last2 semuanya Sembang… 🙂

Ipohmali

CATEGORIES

COMMENTS