Terchiduk! Pendakwaan balas hujah peguam Najib

Terchiduk! Pendakwaan balas hujah peguam Najib

Timbalan pendakwa raya (DPP) V Sithambaram berhujah di hadapan Mahkamah Rayuan hari ini bahawa Najib Abdul Razak mempunyai kepentingan peribadi dalam SRC International sejak penubuhan syarikat itu.

Sithambaram berkata kepentingan peribadi bekas perdana menteri itu ditunjukkan oleh penyisipan peranannya sebagai perdana menteri ketika itu dalam memorandum persatuan (MOA) SRC. Syarikat itu ditubuhkan pada Januari 2011.

DPP berpendapat bahawa perkara ini ditunjukkan oleh Artikel 67 MOA SRC.

Dengan alasan bertulis Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur atas sabitan Najib dalam kes rasuah SRC bernilai RM42 juta, hakim perbicaraan Mohd Nazlan Mohd Ghazali merujuk kepada Artikel 67, yang memberikan kuasa kepada Najib untuk melantik dan memecat ahli lembaga SRC.

SRC, yang dulunya merupakan anak syarikat 1MDB, kemudian menjadi milik penuh Menteri Kewangan Diperbadankan.

Selain menjadi bekas perdana menteri, Najib juga menjadi menteri kewangan, penasihat SRC, dan ketua lembaga penasihat 1MDB.

Perbicaraan di hadapan Mahkamah Rayuan adalah mengenai rayuan Najib untuk mengetepikan sabitan dan hukumannya atas kes rasuah SRC bernilai RM42 juta.

Sithambaram membalas hujah pasukan pertahanan bahawa Najib tidak mempunyai kepentingan peribadi terhadap SRC.

“Rakan saya (pasukan pembelaan Najib) menegaskan bahawa Artikel 67 tidak memberi kuasa kepada PM (perdana menteri ketika itu Najib), yang dinamakan dalam MOA (SRC) sejak awal.

“Dia (Najib) sudah ada sebagai bahagian dari artikel (persatuan SRC). Pada permulaan, ia (SRC) adalah syarikat biasa.

“Dia sudah berada ke dalam syarikat itu, bahkan sebelum (SRC) diambil alih oleh 1MDB,” kata Sithambaram, menjelaskan bahwa saham SRC kemudian dibeli oleh 1MDB.

“Sangat pelik, apabila nama perdana menteri ada sebelum menjadi syarikat milik kerajaan. Dia (Najib) mempunyai kepentingan sejak awal. Ini adalah blok permulaan,” kata Sithambaram.

“Jelas bahawa SRC diperbadankan atas perintah 1MDB dan disokong oleh perayu (Najib), yang dinamakan dalam jawatannya sebagai PM di MOA sejak awal. Menjelang Januari 2011, SRC ditubuhkan secara formal dan MOA memberikan kuasa kepada PM untuk melantik atau memecat ahli lembaga SRC melalui Artikel 67 dan untuk menambah, menghapus atau mengubah MOA melalui Artikel 116.

“Perayu mempunyai peranan yang sangat kuat dalam SRC yang mana, yang diajukan oleh responden (pendakwaan) memungkinkan perayu menggunakan dana SRC untuk kegunaan peribadinya,” kata Sithambaram.

Isu dakwaan kepentingan peribadi Najib adalah kritikal dalam salah satu daripada tujuh tuduhannya, iaitu tuduhan penyalahgunaan kuasa di bawah Seksyen 23 Akta SPRM 2009.

Tuduhan lain adalah tiga tuduhan pecah amanah tiga tuduhan pengubahan wang haram berkaitan dana RM42 juta dari SRC.

Panel hakim diketuai oleh hakim Mahkamah Rayuan Abdul Karim Abdul Jalil. Panel lain adalah hakim Vazeer Alam Mydin Meera dan Has Zanah Mehat.

Pada 28 Julai tahun lalu, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menjatuhkan hukuman kepada Najib atas satu tuduhan penyalahgunaan kuasa, tiga tuduhan pecah amanah, dan tiga tuduhan pengubahan wang haram berkaitan dengan dana RM42 juta dari SRC.

Hakim Nazlan kemudian menjatuhkan hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta kepada Najib.

Namun, mahkamah rendah mengizinkan permohonan pasukan pembelaan untuk menangguhkan pelaksanaan hukuman sementara menunggu rayuannya dibatalkan.

Sithambaram dijangka akan meneruskan penghujahan petang ini dan esok. – MK

CATEGORIES

COMMENTS