Abang burger kena kompaun 50K orang kaya?, ini cerita sebenar yang buat netizen terkedu

Abang burger kena kompaun 50K orang kaya?, ini cerita sebenar yang buat netizen terkedu

Kalau nak kata dia langgar SOP berkali-kali, orang ramai lepak depan gerai burger dia sambil karaoke, dan dengan itu dia layak kena kompaun, ya silakan.

Tapi sampai keluarkan gambar dia makan mewah, keluarkan gambar dia pakai kereta, itu dah melampau sangat.

1. Hari-hari ke dia makan mewah?

Di Melaka ini, kawasan Ikan bakar Umbai ini, memang biasa nampak orang belanja sampai RM 1k ke atas kalau ada saudara-mara dari luar datang melawat.

Tapi itu pun bukan hari-hari orang belanja RM 1K. Sebab itu rare occasion lah dia ambil gambar letak kat media sosial.

Itu pun nak jadikan sebagai modal nak hentam Abang burger itu?

2. Tentang pakai kereta itu, habis itu nak tunggu pakai kereta sorong macam Keluang Man, baru layak minta diskaun kompaun?

Korang yang pakai kereta Toyota Vios, pakai superbike itu pun mampu ke bayar denda sampai RM 50K?

Beli pun pakai loan 9 tahun kan?

Habis itu kau ingat Abang burger itu beli kereta dia pakai cash ke sampai dia mampu bayar kompaun RM 50K?

3. Orang pertikai kenapa kompaun sampai RM 50K, padahal dia berniaga burger sahaja. Kompaun RM 50k itu layak untuk “body corporate” sahaja, bukan peniaga kecil-kecilan. Kalau peniaga kecil-kecilan, maksimum kompaun pun sekadar RM 10,000.00 sahaja. Takdelah sampai RM 50,000.00.

Ramai pengamal undang-undang yang dah tulis pasal ini, boleh baca di sini:

https://imranshah-scholarly.medium.com/the-price-of-being-poor-how-fines-under-the-new-amendment-ordinance-has-entrenched-inequality-and-770c330bf3c2

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10221939907560069&id=1630987291

Tak faham betul aku dengan orang-orang yang campur sekaki hentam abang burger ni. Seolah-olah hanya kerana dia pernah makan mewah, pakai kereta, dia layak kena kompaun sampai RM 50K. Kita pertikai yang “the punishment doesn’t fit the crime”, netizen pula seronok buat serangan ad-hominem.

Berdoalah agar tiada siapa pernah ambil gambar korang makan mewah, bawa kereta atau superbike untuk hentam korang pada suatu hari nanti kalau korang kena denda sampai RM 50,000.00 nanti.

Sekian.

Su Han Wen Shu

CATEGORIES

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )