Panas! Pemimpin Bersatu tempelak serangan IGP terhadap menteri KDN di saat-saat akhir perkhidmatannya

Panas! Pemimpin Bersatu tempelak serangan IGP terhadap menteri KDN di saat-saat akhir perkhidmatannya

Serangan Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador terhadap Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainudin atas dakwaan campur tangan dalam pasukan polis di saat-saat akhir perkhidmatannya adalah pelik dan tidak wajar sama sekali.

Ketua Bersatu Bahagian Kepong, Datuk Norizan Ali turut mempersoalkan mengapa Abdul Hamid hanya mendiamkan diri tentang dakwaannya sejak hari pertama Hamzah dilantik menjadi menteri sebelum ini.

“Mengapa hanya setelah nama penggantinya diumumkan, baru beliau mahu bersuara?

“Adakah jika khidmat Abdul Hamid disambung lagi sebagai Ketua Polis Negara, beliau tetap akan bersuara dengan nada yang sama atau tiba-tiba memuji Hamzah?

“Dalam hal ini, Hamid sepatutnya memahami bidang tugas Hamzah selaku Menteri Dalam Negeri yang dalam waktu yang sama adalah Pengerusi Suruhanjaya Pasukan Polis atau SPP,” katanya dalam satu kenyataan pada Sabtu.

Sebelum ini, Abdul Hamid berkata, orang politik cenderung untuk menggunakan Polis Diraja Malaysia (PDRM) demi kepentingan politik dan perkara itu perlu dihentikan.

Dalam pada itu kata Norizan, kedua-dua mereka mempunyai tugas dan peranan masing-masing dalam pasukan polis serta dalam sistem kerajaan yang mengamalkan demokrasi berparlimen.

“Adalah tidak wajar Abdul Hamid menyerang Hamzah tanpa mengambil kira peranan dan kedudukannya yang sama-sama penting ibarat aur dengan tebing dengan Ketua Polis Negeri dalam pasukan polis,” kata beliau lagi. – AA

CATEGORIES

COMMENTS