Isteri Najib buat laporan polis isu afidavit Tommy Thomas

Isteri Najib buat laporan polis isu afidavit Tommy Thomas

Isteri bekas perdana menteri Najib Razak, Rosmah Mansor, membuat laporan polis terhadap bekas peguam negara Tommy Thomas.

Seorang pembantu kepada Rosmah membuat laporan itu di balai polis Dang Wangi malam ini berhubung dua afidavit Thomas bertarikh 11 Mei yang berkaitan dengan usaha Rosmah membatalkan perbicaraan rasuah berkaitan projek solar.

Menurut laporan yang dilihat oleh Malaysiakini, Rosmah mendesak polis untuk menyiasat Thomas kerana menurutnya “berbohong” dalam dua afidavit tersebut, termasuk mengenai pelantikan bekas hakim mahkamah persekutuan Gopal Sri Ram sebagai timbalan pendakwa raya (DPP).

Afidavit Thomas sebagai respons terhadap permohonan Rosmah yang ingin membatalkan keseluruhan perbicaraannya, dalam usahanya untuk dibebaskan daripada ketiga-tiga tuduhan tersebut, dan juga untuk menyingkitkan Sri Ram sebagai pendakwa utama.

Thomas, yang dilantik sebagai peguam negara pada 4 Jun 2018, dalam afidavitnya mengatakan bahawa permohonan Rosmah untuk mencabar pelantikan Sri Ram dilakukan dengan tidak sengaja, tidak berasas dan merupakan penyalahgunaan proses mahkamah.

Ketika dihubungi, peguam Rosmah, Akberdin Abdul Kader mengesahkan bahawa laporan itu telah dibuat atas nama anak guamnya.

“Mengejutkan apabila dalam afidavit yang dia (Thomas) sebutkan tentang fakta bahawa dia tidak perlu memberikan fiat bertulis, tetapi dia diberi persetujuan lisan untuk melantiknya (Sri Ram).

“Yang sama sekali bertentangan dengan fiat yang telah mereka berikan kepada kami setelah Mahkamah Rayuan meminta mereka memberikannya,” katanya kepada Malaysiakini.

Akberdin memetik keputusan Mahkamah Rayuan yang mengizinkan rayuan Rosmah untuk mendapatkan salinan surat pelantikan Sri Ram, setelah pihak pendakwaan akur untuk memberikannya kepada pasukan pembelaan.

Pada 7 Mei, Rosmah mengemukakan permohonan membatalkan perbicaraan rasuahnya yang berkaitan dengan projek hibrid solar bernilai RM1.25 bilion untuk 369 sekolah luar bandar di Sarawak.

Menurut kertas kausa yang ditunjukkan kepada media, permohonan pembatalan Rosmah berpusat pada kesahihan surat pelantikan Sri Ram, yang memungkinkannya memimpin pendakwaan dalam kesnya. – MK

CATEGORIES

COMMENTS