Panas! Mahasiswi UM dakwa Profesor Madya buat gangguan seksual terhadapnya

Panas! Mahasiswi UM dakwa Profesor Madya buat gangguan seksual terhadapnya

Mahasiswi Universiti Malaya, Soleil Ching (bukan nama sebenar) sedang berusaha memfailkan saman sivil terhadap seorang profesor madya yang melakukan gangguan seksual terhadapnya dua tahun lalu.

Ini selepas unit integriti universiti itu gagal mendedahkan hukuman yang dikenakan terhadap pelaku berdasarkan aduan rasmi yang dibuat pelajar berkenaan.

Polis, sebaliknya menutup kes tersebut dengan alasan bahawa profesor madya itu telah bersara dan menghadapi tindakan tatatertib.

“Keadilan tidak hanya harus dilaksanakan tetapi mesti dilihat dilaksanakan,” kata Ching kepada Malaysiakini.

“Keadilan harus dilaksanakan bukan hanya dengan mengatakannya secara lisan. Proses dan keputusan akhir pembelaan perlu dilihat oleh orang ramai sebelum dapat disebut keadilan. Oleh itu, saya hanya berusaha melakukan peranan saya untuk mempromosikan perubahan.

“Kes gangguan seksual jarang dibawa ke mahkamah untuk diadili. Oleh itu, pesalah atau pesalah yang berpotensi terus ada kerana mereka tidak bimbang dengan hukuman,” tambahnya.

Tabung dalam talian dilancarkan

Ching juga berharap saman sivil yang difailkannya akan memberi kesan pencegahan dan mendorong orang lain yang pernah mengalami gangguan seksual melakukan hal yang sama.

“Mereka mesti tahu bahawa gangguan seksual bukan perkara kecil. Pada masa sama, saya berharap mangsa yang lain dapat melihat bahawa mereka berhak dilindungi walau apa pun,” tambahnya.

Sementara itu, Persatuan Pemuda Baru Universiti Malaya (Umany) telah memulakan inisiatif menubuhkan tabung secara dalam talian.

Presiden Umany, Yap Wen Qing memberitahu Malaysiakini bahawa mereka berharap dapat mengumpulkan RM5,000 untuk membantu yuran guamannya.

“Jika ada lebihan dana setelah membayar kos mahkamah, dana tersebut akan digunakan untuk aktivit-aktivit kebajikan masyarakat yang lain,” tambahnya.

Mereka yang ingin menghulurkan sumbangan boleh berbuat demikian menerusi akaun:

Nama bank: Public Bank

Nama akaun: Persatuan UMANY

Nombor akaun: 3204477300

Sila nyatakan “Justice4Ching” sebagai rujukan dan kirimkan slip transaksi ke [email protected] .

Polis tutup kes setelah UM ambil tindakan tatatertib

Sebelum ini, Ching mendakwa profesor madya itu menyentuh pinggul dan lehernya serta memeluknya dan bertanya soalan yang melanggar privasi.

Kejadian itu berlaku di pejabat bekas pensyarah itu pada 3 Jun 2019.

Dia membuat aduan rasmi kepada unit integriti pada bulan Julai 2019.

Namun, setelah profesor madya itu bersara pada Jun 2020, Ching tidak diberitahu mengenai hukuman yang dikenakan terhadapnya.

Tidak berpuas hati, Ching kemudian membuat laporan polis pada Julai 2020.

Dia juga mengadakan sidang media untuk mendedahkan kejadian itu.

Berikutan itu, UM berkata tindakan telah diambil tetapi enggan mendedahkan hukuman dengan alasan ia merupakan isu privasi dan peraturan pentadbiran. – MHD

CATEGORIES

COMMENTS