Panas! Sumber dedah kedudukan Samsuri sebagai MB Terengganu genting?

Panas! Sumber dedah kedudukan Samsuri sebagai MB Terengganu genting?

PAS dijangka hanya dapat mentadbir Terengganu satu penggal ekoran pergolakan dalaman dan isu membelit menteri besar termasuk hubungan dingin dengan istana, kata sumber parti dan penganalisis.

Sumber memberitahu The Malaysian Insight, isu melibatkan Ahmad Samsuri Mokhtar kini genting sehingga istana hampir menarik balik gelaran Datuk Seri disandang menteri besar itu.

Hinggakan, Timbalan Menteri Sains Teknologi Inovasi Ahmad Amzad Hashim terpaksa diminta menjadi orang tengah bagi meredakan ketegangan antara Samsuri dan pihak istana, kata sumber.

Seorang sumber pemimpin PAS Terengganu yang enggan namanya disebut itu berkata, selain itu menteri besar juga dilihat kurang menumpukan isu negeri berkenaan.

“Dinginnya hubungan Ahmad Samsuri dengan pihak istana atas beberapa isu kerana menteri besar itu dilihat tidak pandai menjaga hubungan dengan pihak istana.

“Biarpun keadaan sekarang (PAS) masih boleh bertahan namun pihak istana kini melihat PAS menghadapi masalah memerintah Terengganu terutama menteri besar kini lebih banyak menumpukan hal di kerajaan pusat,” katanya.

Sumber mendakwa, ia berikutan Ahmad Samsuri kini sedang mengintai peluang untuk bertanding di kerusi Parlimen bagi menyertai kabinet kerajaan Perikatan Nasional akan datang.

Sumber: https://www.themalaysianinsight.com/bahasa/s/320223?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook&utm_campaign=the+malaysian+insight&fbclid=IwAR0AHx6f9R50CKG_ztMGW2XRq6oOUfYUxPziYkHi7UJ8sZKg5rl3z7qP3cs

CATEGORIES

COMMENTS