Gempar! Akhirnya Dr Noor Hisham akui ICU dah penuh, jejaskan pesakit kritikal

Gempar! Akhirnya Dr Noor Hisham akui ICU dah penuh, jejaskan pesakit kritikal

1- Sudah berapa kali aku mempersoalkan petanda kitikal di ICU, Data pesakit yg dirawat di ICU dan yang terpaksa mendapat bantuan pernafasan tidak selari dengan data kematian, Aku tulis kemungkinan pesakit tahap 4-5 tidak sempat mendapat rawatan..Akhirnya diakui Dr Noor Hisham

2- Hari ini baru nampak ada penurunan kes ICU ,sebelum ini biarpun angka kematian mencecah 3 digit, Data pesakit di ICU dan yang terpaksa mendapat rawatan pernafasan meningkat.. Aku yang duduk depan komputer membaca laporan ni pun dapat rasa ada yang tak kena, bagaimana MKN, Menteri hatta PM tak dapat kesan semua ini.. Memang makan gaji buta..

3- Jelas masalah besar yang aku tulis sejak awal tahu..Kita gagal memperkukuhkan sistem Kesihatan.. bahkan banyak aset dan alat kesihatan,termasuklah Kenderaan ambulan berkongsi dengan keperluan hospital sedia ada.. memang ada varian baru, tak nafikan…., Ramai di KL dan Selangor aku lihat ada merayu untuk dibawa ke Hospital..Sampai takda perkhidmatan Ambulan..

4- Memperkukuhkan sistem Kesihatan ini sering aku tekankan disamping langkah kawalan dan Program Vaksinasi.. Sebenarnya mungkin banyak nyawa dapat diselamatkan jika sistem kesihatan kita baik dan diperkukuhkan..

takda rasa bersalah langsung Kerajaan dengan kematian yang tinggi setiap hari..Sebelum ini pesakit sering disalahkan kerana kononnya lewat mendapat rawatan..

5- Bagaimana tanpa segan Dr Noor Hisham kata, Soal menambah Katil dan peralatan di ICU disentuh dalam Pelan Pemulihan, dah ramai mati baru nak masuk dalam pelan Pemulihan ? Apa punya jenis Menteri .. Kuasa Dharurat yang ada pun tak digunakan..tak tahu lah apa lagi fakta disembunyikan..

6- Kalau sistem kesihatan kita kukuh, Kadar kematian terkawal..Mungkin Ekonomi pun tak perlu ditutup.. ..Takda lah ramai hilang mata pencarian..ramai yang tak makan.. Lockdown ini hanya sebab kita gagl perkukuhkan sistem kesihatan..

7- Semua ini berlaku sebab kegagalan Kerajaan..Tapi apa boleh buat, Inilah Kerajaan yang dikata seorang Mufti di Utara kononnya mendapat Rahmat Tuhan.. 🙂

Ipohmali

Sumber: https://www.facebook.com/100000353970691/posts/4279396488748775/?d=n

CATEGORIES

COMMENTS