Panas! Portal pro Azmin dakwa Anwar-Zahid-Najib rancang jatuhkan kerajaan PN ketika pandemik

Panas! Portal pro Azmin dakwa Anwar-Zahid-Najib rancang jatuhkan kerajaan PN ketika pandemik

Permuafatakan politik DAP bersama PAS pada 1999 menyaksikan sebahagian daripada pemimpin utamanya kalah di kerusi-kerusi tradisi mereka.

Ini menyebabkan DAP mengambil keputusan untuk bersendirian pada 2004 di mana ia berjaya menawan semula kubu-kubunya walaupun Barisan Nasional (BN) mengekalkan kemenangan dengan majoriti besar.

Ramai pemimpin DAP turut dilihat berdepan dengan persoalan moral jika menjadi sebahagian daripada parti kerajaan baru yang turut terdiri daripada “kluster mahkamah”, sebuah gelaran terhadap sejumlah pemimpin Umno termasuk Najib yang berdepan dengan beberapa pertuduhan rasuah.

DAP merupakan antara parti yang menerajui serangan terhadap Najib dalam skandal 1MDB, isu utama yang dibangkitkan PH sewaktu kempen pilihan raya 2018 sehingga berjaya melakar sejarah menghumban Umno daripada kerajaan.

Kudeta yang gagal

Pada Oktober tahun lalu, MalaysiaNow mendedahkan kandungan surat ditandatangani Zahid dan Najib bagi menyatakan sokongan kepada Anwar dalam usahanya yang gagal untuk menggulingkan kerajaan.

MalaysiaNow turut memberikan butiran kejadian yang melatari surat sokongan Zahid tersebut, termasuk pertemuannya bersama Muhyiddin dengan harapan perdana menteri dapat membantunya melepaskan diri daripada pertuduhan-pertuduhan jenayah dihadapinya.

Zahid dan Najib berdepan sekitar 80 pertuduhan mahkamah melibatkan berbilion ringgit membabitkan syarikat 1MDB, yayasan kebajikan dan dana persaraan kerajaan.

Kedua-dua mereka menggesa Umno meninggalkan pentadbiran Muhyiddin selain turut merancang usul dalam perhimpunan agung parti itu bagi memutuskan hubungan dengan Bersatu dan kerajaan PN.

Susulan perhimpunan partinya, Zahid juga dihujani kontroversi selepas sebuah rakaman perbualan antara beliau dan Anwar tersebar.

Dalam rakaman itu, beliau didengar menerima ucapan tahniah pemimpin PKR tersebut kerana berjaya mendapat sokongan perwakilan Umno untuk memutuskan hubungan dengan PN.

Sumber: https://www.inforakyat.net/gempar-portal-pro-azmin-dakwa-anwar-zahid-rancang-jatuhkan-kerajaan-pn/?fbclid=IwAR2QpRkTkT4cG-GYdDl5eWUd0TxpB9HWRVmDPyAwUG3lQG6FFXABPV3to9s

CATEGORIES

COMMENTS