Gempar! Lelaki ini dedah bukan 43 billion, tetapi hanya 2 billion saja FDI 2021 di Kedah

Gempar! Lelaki ini dedah bukan 43 billion, tetapi hanya 2 billion saja FDI 2021 di Kedah

Bukan 43 Billion tapi hanya 2 Billion Sahaja FDI 2021 di Kedah.

Kalau benda ini jadi masa Mukhriz jadi MB pun saya akan persoalkan kenapa jumlah data dia ada kesenjangan dari tahun terdahulu, inikan pula di bawah lebai selut. Tapi mereka seperti biasa akan claim dulu, details apa semua tak tahu, malu kokram. Kes ini akan jadi macam karbon kredit Kelantan dan “menang saman interlokturi Sarawak Report”. Dia punya bunting claim kemenangan macam menang jackpot GDBET333 pula.

Benda ini mudah faham, Risen Energy ini adalah public listed company dalam Shanghai Stock Exchange. Mana-mana public listed company kalau mereka hendak buat pelaburan biasanya akan ada MOU dan news akan di hebahkan sebab nak bagi pelabur dan pemegang saham faham hala tuju syarikat.

Risen Energy terang-terang tulis yang dia hendak melabur di Malaysia dengan sebanyak RMB2.2 Billion ( sama dengan RM1.4 billon), tapi celah mana MITI Kedah kata dapat pelaburan sampai 42.23 billion?

Jadi pelaburan sebenar FDI kedah hanya dalam RM2 billion (1.41 Billion Kilang Risen Solar + 600 Juta pelaburan lain) sahaja yang mana angka ini lebih munasabah. Sebab itu sidang DUN kena buka supaya pembangkang boleh buat diligent check, ini MB punya free sampai boleh recce raptor dan rentas negeri siap langgar SOP ( bila keputusan siasatan nak keluar?).

Tapi kalau bab claim, mereka memang nombor satu, bab perlaksanaan pasti hancur. Sebab itu negeri yang mereka perintah hanya bergantung pada 2 benda; sumber balak tak pun royalti minyak. Seperti biasa, yang pasti untung pelaburan belum jelas tapi kereta MB kena tukar dulu. Bak kata Doereamar:

“Tokkey MB nok naik BIBA”

Sumber: https://www.facebook.com/504573316/posts/10158195540788317/?d=n

CATEGORIES

COMMENTS