Terkini! Speaker Dewan Rakyat dipanggil menghadap Agong

Terkini! Speaker Dewan Rakyat dipanggil menghadap Agong

Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah memanggil speaker Dewan Rakyat, Datuk Azhar Azizan Harun dan speaker Dewan Negara, Tan Sri Rais Yatim untuk membincangkan mesyuarat Parlimen sebelum keadaan darurat berakhir pada 1 Ogos.

Orang dalam politik memberitahu The Vibes bahawa ketua-ketua dewan rendah dan atasan Parlimen menerima jemputan masing-masing semalam.

“Mereka telah dipanggil ke Istana Negara untuk hadir bersama dengan Yang Mulia Selasa ini pada pukul 11 ​​pagi. Saya rasa raja ingin berbicara dengan mereka mengenai pembukaan Parlimen sebelum darurat berakhir, ”kata sumber itu, yang meminta untuk tidak disebutkan namanya.

Ini akan menjadi yang terbaru dalam beberapa pertemuan yang diadakan di istana nasional.

Dua minggu yang lalu, pada 9 Jun, Sultan Abdullah telah memanggil ketua pembangkang dan Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim, Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng, dan presiden Amanah Mohamad Sabu secara berasingan untuk membincangkan keadaan negara.

Dia sebelumnya telah bertemu dengan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin sekitar jam 8 pagi untuk taklimat pra-kabinet.

Pada 10 Jun, Timbalan Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man, Presiden MCA, Datuk Seri Wee Ka Siong, dua kali bekas perdana menteri dan pengasas Pejuang, Tun Dr Mahathir Mohamad, dan presiden Warisan, Datuk Seri Shafie Apdal memasuki pintu istana.

Keesokan harinya menyaksikan Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, presiden MIC Tan Sri S. Vigneswaran, dan supremo PBS Datuk Seri Maximus Ongkili diberi khalayak yang berasingan.

Pada 14 Jun, raja mengadakan perbincangan video dengan para pemimpin gabungan Gabungan Parti Sarawak di Kuching, dan pada 15 Jun dia berbicara dengan Tun Ariffin Zakaria, ketua Jawatankuasa Khas Khas Mengenai Darurat.

Ini akhirnya diikuti dengan pertemuan dengan rakan-rakannya dalam Persidangan Raja-Raja pada 16 Jun.

Setelah berunding dengan sembilan isi rumah kerajaan yang lain di negara ini, Pengawal Rumah Tangga Diraja Ahmad Fadil Shamsuddin mengatakan bahawa Sultan Abdullah telah mengeluarkan keputusan untuk membuka Parlimen secepat mungkin.

Walau bagaimanapun, tuntutan Agong mungkin disahut oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin – sehari sebelum pengumuman kerajaan – yang mengumumkan bahawa Parlimen hanya akan bersidang pada bulan September atau Oktober depan.

Kemudian, menteri undang-undang de facto, Datuk Seri Takiyuddin Hassan muncul untuk melindungi kepentingan bosnya dengan menafsirkan kelemahan dalam titah Sultan Abdullah, dengan mengatakan bahawa raja tidak pernah menentukan tarikh Parlimen harus bersidang dan bahawa September atau Oktober itu “tidak lama lagi”.

Ini menyebabkan laporan polis dibuat terhadap Takiyuddin, dengan tuduhan “derhaka” (pengkhianatan) terhadap kehendak Seri Paduka.

Langkah lain yang dilakukan oleh pentadbiran Perikatan Nasional untuk menghentikan Parlimen yang disatukan selama mungkin adalah pernyataan yang dikeluarkan oleh Peguam Negara, Tan Sri Idrus Harun semalam, di mana dia menafsirkan undang-undang yang memihak kepada Presiden Bersatu Muhyiddin.

Baginda bertitah bahawa Sultan Abdullah hanya boleh meminta Parlimen bersidang atas nasihat perdana menteri.

Sumber: https://www.inforakyat.net/gempar-speaker-dewan-rakyat-dipanggil-menghadap-agong/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

CATEGORIES

COMMENTS