Kes Covid-19 lebih 11 ribu: Ahli parlimen desak menteri ‘air suam’ letak jawatan

Kes Covid-19 lebih 11 ribu: Ahli parlimen desak menteri ‘air suam’ letak jawatan

Ahli Parlimen Damansara Tony Pua telah mendesak Menteri Kesihatan Dr Adham Baba untuk meletakkan jawatan dan bertanggungjawab atas peningkatan kes harian Covid-19 yang terjadi meskipun sekatan pergerakan dikuatkuasakan sejak 16 Mei 2021

“Negara ini telah berada dalam sekatan pergerakan lebih lapan minggu dan jumlah kes positif Covid-19 di negara ini nampaknya tetap tidak terkawal.

“Semalam, negara ini melaporkan catatan 11,079 kes, memecahkan rekod sebelumnya 9,353 kes yang dicatat hanya dua hari sebelumnya. Ini dengan cepat mendekati tiga kali ganda dari 4,140 kes yang dilaporkan pada 16 Mei 2021, ketika PKP3.0 diumumkan.

“Sekarang sudah sangat jelas bahawa Adham leka dan percaya bahawa virus akan secara ajaib hilang selepas sekatan pergerakan dilaksanakan,” kata Pua dalam satu kenyataan pagi ini.

Kementerian Kesihatan semalam juga melaporkan 972 pesakit kini dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU), dengan 456 memerlukan bantuan pernafasan.

Sebanyak 125 kematian lagi dilaporkan, menjadikan jumlah kematian keseluruhan menjadi 6,385.

Pua menambah bahawa selama lebih dari lapan minggu, rakyat terus menderita, kehilangan pendapatan dan mata pencarian serta berharap dapat kembali ke situasi sedia kala secepat mungkin.

“Namun, Adham dan kerajaan Perikatan Nasional (PN) telah sepenuhnya menyia-nyiakan pengorbanan rakyat kerana mereka gagal memainkan peranan mereka untuk membendung penularan virus untuk melengkapkan pengorbanan rakyat semasa sekatan pergerakan.

“Bukti yang paling jelas mengenai kegagalan ini adalah hakikat bahawa Kementerian Kesihatan telah melakukan penurunan jumlah ujian Covid-19, walaupun terdapat peratusan kadar positif yang tinggi dan meningkat di kalangan mereka yang diuji.

“Kadar positif ujian mingguan dalam kes tetap meningkat sepanjang tempoh PKP, dengan terendah 6.61 peratus dicapai pada minggu 6 hingga 12 Jun.

“Berdasarkan saranan Pertubuhan Kesihatan Sedunia, kadar positif di atas lima peratus terlalu tinggi dan tindakan mesti diambil sebelum pembukaan semula sektor ekonomi dan sosial disarankan,” tambah Pua.

Sumber: https://www.malaysiakini.com/news/582988

CATEGORIES

COMMENTS