PdPR: MAIPk peruntukan RM1.2 juta bantu 2,000 pelajar asnaf tablet dan pakej data internet percuma

PdPR: MAIPk peruntukan RM1.2 juta bantu 2,000 pelajar asnaf tablet dan pakej data internet percuma

Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak (MAIPk) telah mengedarkan bantuan pakej tablet dan data internet kepada 2,000 orang pelajar Tingkatan Lima daripada keluarga asnaf, sejak 12 Julai.

Ketua Pegawai Eksekutif MAIPk, Shahrul Azam Shaari berkata pengedaran bantuan berjumlah RM1.2 juta itu membabitkan pakej internet percuma selama enam bulan.

Katanya bantuan tablet serta pakej internet itu telah diagihkan secara terus kepada pelajar melalui pejabat-pejabat cawangan MAIPk dengan kerjasama pejabat Orang Besar Jajahan daerah.

Ujarnya inisiatif berkenaan bertujuan membantu golongan tersebut dalam mengikut sesi pengajaran dan pembelajaran di rumah (PdPR) dengan lebih berkesan.

“Bantuan tablet dan data internet ini merupakan salah satu dari sembilan jenis bantuan yang telah diperkenankan Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah yang telah menitahkan agar MAIPk menyediakan dana khas bantuan kepada golongan yang terkesan susulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP 3.0) terutama daripada kalangan asnaf fakir miskin, pada 10 Jun yang lalu,” katanya menerusi satu kenyataan pada Jumaat.

Sementara itu katanya MAIPk telah menggariskan beberapa bantuan yang dijangka dapat memberi manfaat kepada golongan yang terjejas.

“Antara bantuan yang telah selesai disampaikan adalah seperti, sumbangan kepada 25 buah pusat jagaan anak yatim bernilai RM308,000 bagi membantu pengoperasian pusat-pusat jagaan anak yatim yang berdaftar di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat.

“Serta, bantuan tajaan bekalan makanan institusi pendidikan bernilai RM200,000 sebagai rizab untuk mahasiswa atau mahasiswi di institusi pengajian tinggi di Perak yang menginap di tempat pengajian semasa tempoh PKP.

“Selain itu, MAIPk juga telah menyerahkan sumbangan kepada lima buah pusat jagaan warga emas dan orang kelainan upaya bernilai RM49,600 untuk membantu operasi pusat jagaan warga emas dan orang kelainan upaya yang berdaftar di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat,” jelas beliau.

Katanya lagi penyerahan bantuan berkenaan disasarkan mampu meringankan beban yang ditanggung oleh golongan yang terjejas.

Justeru katanya MAIPk mengajak masyarakat Islam agar terus menyokong MAIPk selain menunaikan ibadah zakat supaya dana zakat sentiasa mencukupi untuk menampung keperluan asnaf di negeri ini.

“MAIPk sentiasa komited dan cakna terhadap kesukaran yang dihadapi rakyat terutama dikalangan asnaf fakir miskin.

“Di tengah-tengah keprihatinan masyarakat Islam untuk membantu golongan yang terjejas semasa tempoh PKP, kita juga amat mengharapkan umat Islam tidak lupa terhadap kewajipan menunaikan ibadah zakat yang wajib.

“Melalui zakat, ramai asnaf telah terbukti dapat dibantu bukan sahaja untuk memenuhi keperluan seharian asnaf tetapi turut membantu mereka dalam bidang pendidikan, perubatan dan sebagainya” tambah beliau.

Sumber: https://www.suaraperak.my/maipk-edar-2000-tablet-pakej-data-internet-percuma-kepada-pelajar-asnaf/?fbclid=IwAR2mESmG2vhTmnVdmPnaB55PfBKNZrXw8nTs1vki7FzpcQEUKYyNUIHaaU8

CATEGORIES

COMMENTS