Islam tetap berdaulat, yang patut disingkirkan adalah ulamak seperti Haji Hadi dari politik

Islam tetap berdaulat, yang patut disingkirkan adalah ulamak seperti Haji Hadi dari politik

1- Agak Pelik 2 Minggu ini, Agak teruk membaca tulisan Haji Hadi.. Sudah lah Ponteng dari Parlimen.., 2-3 Tulisannya menyentuh kaitan Politik dan Aqidah.. Seolah olah pertentangan politik hari ini pertembungan Islam dan kelompok Kuffar, Bagitulah Jahatnya Haji Hadi menghasut.. Sebagaimana Amanat Haji Hadi suatu masa dlu mengatakan Perlembagaan Negara sebagai UndangUndang Penjajah dan Toghut..dan UMNO itu musuh Islam..!

2- Tulisan terakhir Haji Hadi semalam sambil makan gaji buta dia menulis ” Politiking Untuk Mengingkirkan Islam “.. Tidak ada mana mana Negara hatta Israel dapat menyingkirkan Islam.. Islam tetap mulia..Tetapi bertapa ramainya Ulama Jahat seperti Hj Hadi telah memburukkan Islam dan Akhirnya menghuru harakan dan menghancurkan Negara Islam Sebagaimana Gambaran Khawarij…

3- Bukankah Selepas Nabiﷺ memberikan gambaran sifat Khawarij. lalu Nabi sebutkan lafaz فَاقْتُلُوهُمْ sebanyak 3 kali.. Nabi mengulangi 3 Kali lafaz فَاقْتُلُوهُمْ (Perangi mereka)sebagaimana di dalam Hadis nabi…. sabda Rasulullah ﷺ:

يَحْقِرُ أَحَدَكُمْ عَمَلَهُ مِنْ عَمَلِهِمْ، يَقْتُلُونَ أَهْلَ الْإِسْلَامِ، فَإِذَا خَرَجُوا فَاقْتُلُوهُمْ، ثُمَّ إِذَا خَرَجُوا فَاقْتُلُوهُمْ، ثُمَّ إِذَا خَرَجُوا فَاقْتُلُوهُمْ..

“ Mereka menghina amalan kamu (dengan membandingkan amalan mereka dengan amalan kamu), mereka memerangi umat Islam, maka apabila mereka keluar maka perangilah mereka, kemudian apabila mereka keluar maka perangilah mereka, kemudian apabila mereka keluar maka perangilah mereka…”

(Riwayat Ahmad)

4- Malah Nabi Ulangi lagi dalam hadis Lain akan kelompok ini..

أينما لقيتموهم فاقتلوهم …

” Di manapun Kamu menemui mereka, Perangilah mereka..”

Kelompok ini cukup bahaya kepada Masyarakat. Nabi ﷺ beri gambaran ia akan muncul dalam setiap zaman akan kelompok ini…Mereka ini menyesatkan manusia diatas Ilmu ilmu mereka.. antara sifat mereka adalah Mencela dan Menyesatkan (الطعن والتضليل).. Inilah gambaran Ulama jahat hari ini.. yang dikenal sebagai Ulama Su’.. Itulah yang Berlaku..

Politik Bukan lah Urusan Aqidah, Yang menjadikan Politik atau Konsep Imamah sebagai rukun Kepercayaan dalam Politik hanya dari kelompok Syiah.. Jadi jangan bawa budaya dan Pembodohan ini di Malaysia sebagaimana dilakukan Haji Hadi..

Sebelum ni aku dah pernah Ulas tentang Politik dan Aqidah, harap Hj Hadi membaca, jangan main tepek ayat Quran yang takda kena mengena dengan Politik hari ini sebagaimana kelompok Khawarij..

Ada Ustaz bertanya, Mana mungkin, Politik terpisah dalam urusan Aqidah ? Mereka akan dipertanggung jawabkan, Ya, Benar, Bukan hanya Pemimpin Negara, Politik.. Hatta Suami akan dipertanggungjawabkan ketika memimpin Keluarga, Isteri dipertanggungjawabkan ketika menguruskan rumahtangga dan anak suaminya, Hatta Hamba dipertanggungjawabkan kepada harta tuannya.. Sebagaimana Hadis Nabi ﷺ

كُلُّكُمْ رَاعٍ وَكُلُّكُمْ مَسْئُوْلٌ عَنْ رَعيّتِهِ..

” Setiap kamu adalah pemimpin, dan setiap kamu akan dipertanggungjawabannya.. ”

Ini tidak bermakna urusan Siyasah, Rumahtangga, Muamalah itu masuk dalam urusan Aqidah yang boleh jadikan seseorang itu Kafir, hatta jika ada dikalangan mereka mengkhianati amanahnya, tidak jadi Kafir….

—————————————

5- POLITIK TIDAK BERKAIT AQIDAH

Memang benar, itu yang harus kita fahami, sebagaimana urusan Ekonomi(muamalah), Politik(Siyasah) tidak sama sekali bersangkut dengan perkara Aqidah, ini yang disebut Sheikh Said ramadhan Al Bouti di dalam Khutbahnya menyentuh kelompok Islamiyyin..,

السياسة لا دين لها، أي السياسة التي لا ترتبط بمبدأ..

Khutbah Sheikh Said ramadhan ini menegur kelompok yang menisbahkan diri mereka sebagai kelompok Islamiyyin, menggunakan Hukum hakam sebagai alat bagi mencapai politik mereka, lalu mentakfirkan selainnya.. Takfiri inilah gambaran Khawarij..

Politik itu tidak beragama sebagaimana dalam menyentuh soal Muamalah, Kita boleh berurusniaga, berjual beli hatta dengan Kristian dan Yahudi, begitu dalam soal Tahaaluf dalam Siyasah..Itu bukan bermakna, Setiap mereka yang terlibat dalam Politik(Siyasah), mahupun jual beli (Muamalah) terutama sebagai seorang muslim boleh lari dari perhitungan halal dan Haram,Dosa dan Pahala.. sebagaimana menyentuh hukum “Riba” dalam sistem perbankkan..

Sheikh Yusuf Qaradawi mengungkapkan Kata Ibnu Qayyim Al Jauziyah di dalam kitab At-Turuq Al-Hukmiyyah fi As-Siyaasah Al-Shar’iyyah..

“لا سياسة إلا ما وافق الشرع..”

” Tiadalah politik itu melainkan apa yang menepati Syara’.. ”

6- KONSEP IMAMAH YANG MENJADI PERKARA USUL DALAM SYIAH.

Dalam kitab Al-Milal Wan Nihal ” الملل والنحل” dalam tajuk,

“هل الإمامة من الأصول أو من الفروع”

” Apakah Imamah dari perkara Usul atau Furu’.. ?

Kitab ini menuliskan, “ sejak awal Syiah sudah melakukan konsensus bahawa konsep imamah adalah salah satu dari rukun iman dan merupakan perkara utama dalam aqidah Syiah..
Mereka menjadikan, Konsep Imamah, Al Wilayah sebagai rukun kepercayaan, Iman bagi mereka.. Sedangkan bagi kita, Kepimpinan Politik itu perkara Ijtihadiyah(Fiqh),

Dan Tidak hairanlah hari ini, PAS berpendirian yang sama sebagaimana Syiah, Bila konsep ” Wilayat Faqeh” itu diguna pakai dalam organisasi PAS, Konsep Majlis Syura, Dewan Ulama , Konsep Kepimpinan Ulama’ itu sendiri , diimport ketika berlakunya Revolusi Iran oleh kepimpinan PAS..

Ulama mereka itu soalah olah tidak mungkin melakukan kesalahan, Mereka mempercayai, bagi mereka yang keluar dari kepimpinan dan Politik PAS, Seakan boleh menyentuh soal Aqidah, mudah ditakfirkan..

7- MEMUSUHI SELAIN MEREKA KERANA SALAH TAFSIR HADIS..

Di Dalam Syiah, Selain dari kelompok mereka boleh dianggap sebagai menolak sebahagian dari Agama, Kerana bagi Mereka, kepercayaan dalam konteks pemerintahan, Konsep Al Wilayah, Al Imamah menjadi rukun Iman bagi mereka..

Mereka mempercayai Saidina Ali dan keturunannya, adalah keutamaan, peganti bagi Nabi ﷺ… barang siapa yang berpaling dari mereka, dianggap sebagai memusuhi Nabi, Sebagaimana syiah itsna asyariyah menjadikan Imam 12 itu kepercayaan bagi mereka.. sebagai mana Hadis Nabi ﷺ…

مَنْ كُنْتُ مَوْلاَهُ فَعَلِيٌّ مَوْلاَهُ.

Barangsiapa yang aku adalah mawlanya maka ‘Ali adalah mawlanya.. ”

Kerana Sebahagian dari mereka memusuhi kelompok selain mereka bila tidak meletakkan kepercayaan seperti mereka..,tindakan mereka ini berdasarkan Hadis Nabi,

مَنْ كُنْتُ مَوْلاَهُ فَهَذَا وَليَّهُ, اللَّهُمَّ وَالِ مَنْ وَالاَهُ وَعَادِ مَنْ عَادَاهُ.

” Barangsiapa aku adalah mawlanya maka inilah (‘Ali) walinya. Ya Allah! Cintailah sesiapa yang memperwalikannya dan musuhilah sesiapa yang memusuhinya. ”

Bagi orang Syiah, Kedudukan Saidina Ali disisi Nabiﷺ sebagaimana Kedudukan Harun disisi Musa, menyalahi kelompok mereka, seakan keluar dari ketaa’tan beragama, Ungkapan Syiah itu sendiri, diambil dari lafaz ayat 15 Surah Al Qasas..

هَٰذَا مِنْ شِيعَتِهِ وَهَٰذَا مِنْ عَدُوِّهِ..

” yang seorang dari golongannya Pengikut (Bani Israil/Musa) dan seorang (lagi) dari musuhnya (kaum Fir’aun)..”

Ayat 15 Surah Al Qasas

8- MAKSUD “JAMAAH” YANG DISALAH TAFSIR

Jika Syiah menyalah tafsirkan dari maksud “Maula” , Al Wilayah dan Konsep Imamah yang mereka imani, Manakala PAS hari ini menyalah Tafsirkan maksud “Jamaah” Di dalam Hadis Nabi lalu menyamakan maksud Jamaah itu sebagai Jamaah(Parti) mereka.. Keluar dari Jamaah mereka dianggap sebagai terkeluar nya dari Islam dan menjadi musuh mereka….

Itulah Hadis yang pernah digunakan Azli Taliban,(Ulama PAS) dalam mentakfirkan, dan Memunafikkan musuh politik mereka, Mereka menyalah tafsirkan Hadis..antara hadis yang selalu digunakan puak2 takfiri ini..

مَنْ فَارَقَ الْجَمَاعَةَ قِيْدَ شِبْرٍ فَقَدْ خَلَعَ رِبْقَةَ الإِسْلاَمِ مِنْ عُنُقِهِ..

” Barangsiapa memisahkan diri dari Al-Jama’ah walaupun sejengkal, maka bererti dia telah melepaskan ikatan Islam dari tengkuknya.. ”

dalam lafaz yg lain di dalam hadis dalam bab.. قَتْلُ مَنْ فَارَقَ الْجَمَاعَةَ..

Jadi dari maksud Jamaah dalam Hadis Inilah mereka bermudah mudah mentakfirkan Selain mereka dan dari nombor keahlian parti mereka saja layak masuk ke Syurga Allah..

Memang Benar, Kedua Hadis Nabi ﷺ yang digunakan kelompok Syiah dan PAS ini adalah Sahih, tetapi bagaimana mudahnya ia salah gunakan Mentakfirkan kelompok selain mereka..Kebodohan mentakwil dan Manafsirkan Hadis dan firman Allah ,inilah menyebabkan berlakunya perbuatan Takfir sebagaimana Kebodohan kelompok Khawarij..

Ia menepati Tafsiran Imam Nawawi dan Kitab Syarah Muslim dalam membawa maksud Jamaah, lalu dipetik satu pandangan Ulama’….

قال العلماء ويتناول أيضا كل خارج عن الجماعة ببدعة أو بغي أوغيرهما وكذا الخوارج…

Berkata Ulama; Termasuk juga dalam maksud hadis ini adalah setiap orang yang keluar dari ketataan kepada pemerintah muslim(Jamaah) dengan melakukan keBid’ahan, berkhianat, atau selainnya,begitu juga dengan khawarij…

Jelas, Jamaah yg dimaksudkan adalah sifat Bughah keluar dari ketaatan pemerintah seperti kelompok Pemberontak sebagaimana Khawarij di Zaman Khalifah Ali..

9- POLITIK ADALAH PERKARA IJTIHADIYYAH..

Politik bukan perkara Aqidah, Parti Politik bukan Agama, Imam Imam dan Ulama mereka bukan Nabi, memilih selain mereka tidaklah ianya menyalahi Aqidah Islam..

Begitu juga sistem Demokrasi yang menjadi wasilah PAS ,di Imani oleh PAS hari ini, Perlembagaan yang dulunya dikatakan Toghut( Kafir), Perlembagaan diciptakan Pejajah, adalah Undang2 Kafir.. Hari ini PAS Memperjuangkannya..

Tidak juga menjadi Kafir dan menyalahi Aqidah, Ketika PAS bertahaaluf dengan DAP, juga hari ini bila bersama MCA dan MIC, Sebabnya ianya urusan Politik bukan Aqidah..

Begitu juga suatu ketika, UMNO dikatakan musuh Allah, pahala Syahid apabila mati memerangi mereka.. dan hari ini UMNO menjadi Mawla bagi PAS… ia tidak salah pada sudut Aqidah, Yang Silapnya bila Agama dijadikan dagangan dan alat hanya kerana kepentingan dan cita cita politik mereka..

kelompok inilah yang diingatkan oleh Sheikh Said Ramadhan Al Bouti ,ancaman kelompok ini kepada Ummat Islam, Berkata Sheikh said Ramadhan di dalam Khutbahnya..

يتخذون من شرائع الله وأحكامه خادماً لإيصالهم إلى مبتغياتهم السياسية المختلفة.

Mereka ini(Kelompok Islamiyyin) menjadikan hukum dan Syariat Allah , sebagai Khadam(Alat) bagi mencapai pelbagai tujuan tujuan Politik..”

Tidak kira samada, Sistem Beraja, Khalifah, Imamah, Presiden, Demokrasi ia adalah perkara Ijtihadiyah, Tidak sama sekali bersangkut dengan urusan Aqidah, Selagimana ia selari dengan Syara’ (ما وافق الشرع), Tidak menyalahi kehendak Syara’, Ia nya diterima.. kerana hukum itu sentiasa berubah mengikut peredaran masa dan zaman.. sebagaimana Kaedah Fiqh..

“لا ينكر تغير الأحكام بتغير الأزمان”

“ Tidak dapat dinafikan perubahan hukum hakam itu mengikut berubahnya zaman ”

10- MENEGAKKAN KEADILAN DALAM POLITIK

Dalam Politik, Kita hanya berijtihad dalam mencari yang terbaik, Menegakkan yang Hak, dan menentang yg Bathil, Menegakkan Keadilan dan menentang Kezaliman..

Berkata Ibnu Tamiyyah..

فإِنَّ النَّاسَ لَمْ يَتَنَازَعُوا فِي أَنَّ عَاقِبَةَ الظُّلْمِ وَخِيمَةٌ وَعَاقِبَةُ الْعَدْلِ كَرِيمَةٌ ”

“Manusia tidak berselisih bahawa balasan dari perbuatan zalim adalah kebinasaan sementara balasan dari sikap adil adalah kemuliaan….

Ia sesuai dengan Hadis Nabi yang mengkhabarkan kita Allah tidak membezakan perbuatan dan nilai baik, samamada dilakukan oleh Muslim atau selainnya menzahirnya Natijah yang baik..

manakala jika sesuatu Kezaliman itu biarpun dilakukan oleh Muslim, hasilnya adalah kejahatan.. sedangkan dalam urusan Aqidah,(I’tiqadi) akhirat itu adalah urusan Allah..

إن الله لا يظلم مؤمنا حسنة، يعطى بها في الدنيا، ويجزى بها في الآخرة، وأما الكافر فيطعم بحسنات ما عمل بها لله في الدنيا، حتى إذا أفضى إلى الآخرة لم تكن له حسنة يجزى بها. رواه مسلم

“Sesungguhnya Allah tidak akan menzalimi seorang mukmin yang berbuat baik. Di dunia dia akan mendapatkan balasan dan di akhirat ia akan mendapatkan pahala. Sementara itu,bagi orang kafir (yang berbuat baik) akan di beri kebaikan oleh Allah di dunia, sementara di akhirat ia tidak akan mendapatkan pahala”.

( Riwayat Muslim )

Ipohmali

Tazkirah Jumaat

30 Julai 2021

Sumber: https://www.facebook.com/100000353970691/posts/4400553163299773/?d=n

CATEGORIES

COMMENTS

Wordpress (35)
 • comment-avatar

  สล็อต xo ฝาก-ถอน ไม่มี ขั้น ต่ํา สามารถเล่นได้เพียงเดิมพันละ 1 บาท คนทุนน้อย ยังมีโปรสล็อต ฝาก50รับ100 เพื่อช่วยให้คุณตัดสินใจเล่นได้ ง่ายขึ้นกว่าเดิม

 • comment-avatar

  I like looking through and I conceive this website got some genuinely useful stuff on it! .

 • comment-avatar

  นักพนันส่วนใหญ่มองไปที่ เล่นสล็อตออนไลน์ เนื่องจากลักษณะที่น่าตื่นเต้นและความสะดวกในการเข้าถึง ยิ่งไปกว่านั้นคาสิโนออนไลน์ทำให้เกมสล็อตส่วนใหญ่ง่ายขึ้นดังนั้นผู้เล่นจึงไม่จำเป็นต้องแนะนำเกมก่อน ไม่แปลกใจเลยที่สล็อตออนไลน์กลายเป็นเกมคาสิโนที่ได้รับความนิยมมากที่สุดในยุคนี้ แต่อีกประการหนึ่งของการเล่นสล็อตคือการได้รับเงินจริง ดังนั้นจึงจำเป็นต้องเล่นเกมสล็อตที่เสนออัตราต่อรองที่ดีที่สุด

 • comment-avatar

  เพื่อมอบข้อเสนอดีๆ นี้ให้กับลูกค้า เพื่อให้สะดวกที่สุดในการเริ่มเล่น คาสิโนไม่มีขั้นต่ำ โดยเราให้ครบทั้ง บาคาร่าฝากถอนไม่มีขั้นต่ำ คาสิโนฝากถอนไม่มีขั้นต่ำและสล็อตออนไลน์ ฝาก-ถอนไม่มีขั้นต่ำ

 • comment-avatar

  Greetingsss, it’s really a nice for me to go to see this web site, it consists of helpful Information. Hope to see more of these.

 • comment-avatar

  Hellllo!! It is really a nice and helpful piece of info! I am very satisfied that you just shared this useful info with us. Please stay us informed like this! Thank you for sharing. Glad to have you in the community!

 • comment-avatar

  Helllo~ Nice blog here~ Also your web site loads up fast! What web host are you using? I will be launching my new site which i think i will need a good hosting platform.

 • comment-avatar
 • comment-avatar

  Hi my loved one! I wish to say that this post is amazing, great written and come with approximately all vital infos.
  I would like to look more posts like this .

 • comment-avatar

  What’s up i am kavin, its my first time to commenting anywhere, when i
  read this article i thought i could also create comment due to this sensible piece of writing.

 • comment-avatar
 • comment-avatar

  Thanks for any other informative site. Where else may I get that type of info written in such an ideal method?
  I have a undertaking that I am just now working on, and I’ve been at the glance out for such information.

 • comment-avatar

  Excellent post. I used to be checking continuously this
  weblog and I am impressed! Very helpful info particularly the last
  phase 🙂 I take care of such information a lot.
  I was seeking this particular information for a very lengthy time.
  Thank you and best of luck.

 • comment-avatar

  Attractive section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital
  to assert that I get actually enjoyed account your blog posts.
  Any way I will be subscribing to your augment and even I achievement
  you access consistently rapidly.

 • comment-avatar

  I believe this is one of the so much significant information for me.

  And i’m satisfied reading your article. However wanna commentary on few basic things, The site taste is wonderful, the articles is in reality great :
  D. Good activity, cheers

 • comment-avatar

  Hi there, I discovered your web site by the use of Google at the same time as searching
  for a similar matter, your site came up, it seems good. I’ve
  bookmarked it in my google bookmarks.
  Hello there, simply turned into alert to your blog via Google,
  and located that it is truly informative. I am gonna be careful for brussels.
  I’ll appreciate for those who proceed this in future.
  A lot of people shall be benefited out of your writing.

  Cheers!

 • comment-avatar

  Viagra Enthusiasts

 • comment-avatar
  hinyjaino 2 weeks

  http://buypropeciaon.com/ – generic finasteride international

 • comment-avatar
  DegoSlepe 2 weeks
 • comment-avatar

  Amoxicillin Or Clindamycin

 • comment-avatar

  My partner and I absolutely love your blog and find the majority of your post’s to be exactly I’m looking for.
  Would you offer guest writers to write content in your case?
  I wouldn’t mind producing a post or elaborating
  on many of the subjects you write in relation to here.
  Again, awesome web site! asmr https://app.gumroad.com/asmr2021/p/best-asmr-online asmr

 • comment-avatar
 • comment-avatar

  Hey There. I found your blog using msn. This is a really well written article.
  I will make sure to bookmark it and return to read more of
  your useful info. Thanks for the post. I’ll definitely return. quest bars http://bit.ly/3C2tkMR quest
  bars

 • comment-avatar
 • comment-avatar

  cialis effets secondaires

 • comment-avatar

  สล็อตออนไลน์ เราคือ ผู้ให้บริการเกมส์คาสิโนออนไลน์ สล็อตxo สล็อต ยิงปลา บาคาร่า เกมส์สล็อตออนไลน์ 3D ด้วยตัวเกมส์ที่สวยงาม หากคุณเป็นนักเล่นสล็อต สมัครเล่นเลย PGSLOT สล็อตได้เงินจริง casino https://beo777.com/

 • comment-avatar

  Blood Pressure Pills Online

 • comment-avatar

  Simply want to say your article is as astounding.
  The clearness for your put up is simply spectacular and that i can think you are an expert on this subject.
  Fine together with your permission let me
  to seize your feed to keep up to date with impending post.
  Thanks a million and please keep up the gratifying work.

  scoliosis surgery https://0401mm.tumblr.com/ scoliosis surgery

 • comment-avatar

  First of all I would like to say superb blog!
  I had a quick question that I’d like to ask if you don’t mind.
  I was interested to find out how you center yourself and clear your
  head prior to writing. I’ve had a difficult time clearing my mind in getting my thoughts out.
  I truly do enjoy writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes tend to be wasted just
  trying to figure out how to begin. Any ideas or tips? Thank you!
  cheap flights http://1704milesapart.tumblr.com/ cheap flights

 • comment-avatar
  adderouse 6 days
 • comment-avatar
 • comment-avatar
 • comment-avatar
 • comment-avatar
 • comment-avatar
  zobsere 4 hours

  http://buylasixshop.com/ – is furosemide a diuretic

 • Disqus ( )