Panas! Hanya 19 MP BN hadir mesyuarat sokong Muhyiddin, bukan 40

Panas! Hanya 19 MP BN hadir mesyuarat sokong Muhyiddin, bukan 40

Spekulasi timbul hanya 19 Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) yang menghadiri sebuah mesyuarat dengan Timbalan Perdana Menteri, Ismail Sabri Yaakob, bukannya 40 Ahli Parlimen yang dikatakannya.

Orang dalaman parti itu berkata, mesyuarat itu diadakan di Kuala Lumpur untuk menunjukkan sokongan kepada kepimpinan Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin.

Walaupun Ismail Sabri Yaakob berkata beliau mempengerusikan sebuah mesyuarat dengan 40 Ahli Parlimen Barisan Nasional, sumber dalaman parti berkata, hanya 19 wakil rakyat yang hadir. 

Sebelum itu seorang Ahli parlimen umno berkata “Najib sememangnya menyokong kerajaan PN, bagaimanapun beliau meminta Muhyiddin (Tan Sri Muhyiddin Yassin) meletakkan jawatan Perdana Menteri.

“Hanya 19 Ahli Parlimen yang hadir, bukan 40,” kata orang dalam itu kepada FMT, menimbulkan persoalan terhadap kesetiaan 21 Ahli Parlimen yang lain.

Sumber itu berkata, sesetengah Ahli Parlimen mungkin menjauhkan diri daripada Muhyiddin susulan ketegangan antara perdana menteri dan Istana Negara.

“Majoriti daripada mereka menyokong Muhyiddin, tetapi sekarang baki 21 Ahli Parlimen mungkin menjauhkan diri selepas ketegangan antara pentadbiran Muhyiddin dan Istana.”

Pada 26 Julai lalu, Istana Negara berkata, kerajaan tidak mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong untuk membatalkan Ordinan Darurat.

Bagaimanapun, Pejabat Perdana Menteri berkata, pembatalan itu dibuat berdasarkan undang-undang.

Ini menyusul pengumuman mengejutkan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang), Takiyuddin Hassan yang Ordinan Darurat dibatalkan berkuat kuasa 21 Julai lalu.

Seorang lagi Ahli Parlimen BN mempersoalkan jika mesyuarat (dengan timbalan perdana menteri) mematuhi SOP Covid-19.

“Adakah mereka mematuhi SOP?” soalnya sambil menambah ia mungkin tidak adil kerana rakyat dikompaun atas pelanggaran SOP.

Beliau turut mempersoalkan jika Muhyiddin masih mempunyai majoriti memandangkan lebih ramai Ahli Parlimen BN menjauhkan diri daripada kepimpinannya.

Terdahulu, Ismail dilaporkan berkata, kenyataan daripada BN yang 40 Ahli Parlimen menyokong kerajaan pimpinan Muhyiddin adalah tulen.

Katanya, keputusan itu dibuat selepas beliau mempengerusikan sebuah mesyuarat dengan 40 Ahli Parlimen pada 29 Julai lalu.

Ini seterusnya menyebabkan bekas perdana menteri, Najib Razak mempertikaikan keengganan kerjaaan untuk menguji sokongannya dalam Dewan Rakyat.

Katanya, beliau tidak memahami keperluan untuk sering mengeluarkan kenyataan mengatakan Muhyiddin mempunyai sokongan majoriti, mendakwa 115 Ahli Parlimen menyebelahinya.

Sumber: https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2021/08/02/hanya-19-ahli-parlimen-hadir-mesyuarat-bukan-40-kata-orang-dalaman-bn/

CATEGORIES

COMMENTS