Panas! Peja kecewa dengan Umno, sanggup ‘gulingkan’ kerajaan PN pimpinan Muhyiddin

Panas! Peja kecewa dengan Umno, sanggup ‘gulingkan’ kerajaan PN pimpinan Muhyiddin

Ahli Parlimen Tambun Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu terkilan dengan tindakan beberapa ‘rakan’ Ahli-ahli Parlimen yang menarik sokongan terhadap Kerajaan Perikatan Nasional pimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin semalam.

Dalam satu kenyataan hari ini, Timbalan Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) itu berkata, tindakan sekumpulan Ahli Parlimen berkenaan adalah bagi meneruskan agenda politik demi kepentingan peribadi.

Tegasnya lagi, tindakan itu sekali gus menolak keutamaan kepada sebarang usaha untuk mengurus dan menyelesaikan masalah yang lebih penting dihadapi negara ketika ini.

“Saya menyokong penuh kepimpinan Kerajaan kini yang sentiasa menjaga kepentingan rakyat yang memerlukan pembelaan dalam berdepan situasi kritikal dan berpendapat ini bukan masanya untuk bertindak demi kepentingan diri sendiri.

“Rakyat ternyata muak dan bosan dengan senario politik negara. Lebih mengecewakan apabila ada dalam kalangan Ahli Parlimen terbabit, sanggup memperjudikan nasib rakyat demi kelangsungan karier politik mereka tanpa sedetik pun mendahulukan kesejahteraan negara, dalam menangani pandemik yang melanda,” katanya lagi.

Semalam, Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata, Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO sebulat suara bersepakat untuk menarik balik sokongan terhadap Kerajaan Perikatan Nasional dan Muhyiddin selaku Perdana Menteri.

Tambah Ahli Parlimen Bagan Datuk itu lagi, surat Akuan Ahli-ahli Parlimen UMNO yang mencukupi angka bagi menzahirkan penarikan sokongan Perdana Menteri telah pun dipersembahkan kepada Yang di-Pertuan Agong, sekali gus menunjukkan kepimpinan beliau sudah hilang majoriti dan keabsahan selaku Ketua Kerajaan.

Media melaporkan semalam sekurang-kurangnya 11 Ahli Parlimen dari UMNO telah menandatangani Surat Akuan Bersumpah (SD), antaranya Datuk Seri Najib Tun Razak (Pekan), Tengku Razaleigh Hamzah (Gua Musang), Datuk Seri Azalina Othman Said (Pengerang), Tan Sri Noh Omar (Tanjung Karang), dan Datuk Mohd Nizar Zakaria (Parit).

Turut tersenarai ialah Datuk Seri Abdul Azeez Rahim (Baling), Datuk Ahmad Nazlan Idris (Jerantut), Ramli Mohd Nor (Cameron Highlands) dan Datuk Seri Ahmad Maslan (Pontian).

Namun Perdana Menteri awal hari ini berkata, beliau telah memaklumkan kepada Yang di-Pertuan Agong bahawa dirinya masih mempunyai sokongan majoriti Ahli-ahli Dewan Rakyat.

Muhyiddin dalam satu Perutusan Khas pada Rabu berkata, usul percaya terhadapnya akan dibentangkan dalam Persidangan Parlimen pada September ini.

Dalam pada itu, Ahmad Faizal berkata, sebarang langkah politik perlu diketepikan buat masa ini demi keselamatan rakyat dan negara.

“Program vaksinasi COVID-19 yang berjalan ketika ini, telah terbukti mencapai kepantasan rekod dengan purata 500,000 dos sehari.

“Negara juga disifatkan berada di landasan yang betul untuk memastikan semua rakyat menerima vaksin menjelang akhir Oktober. Kadar kemasukan pesakit ke hospital akan menurun apabila semakin ramai yang mendapat vaksin.

“Pengorbanan barisan hadapan yang bertugas tanpa henti juga perlu diberi perhatian dalam berdepan waktu yang sukar ini. Justeru itu, sebarang usaha untuk beberapa bulan mendatang adalah kritikal bagi memastikan negara terus dilindungi dari penularan pandemik COVID-19,” katanya lagi.

Ahmad Faizal turut berkata, beliau memohon kepada semua rakan Ahli Parlimen untuk meneruskan khidmat usaha dengan menjalankan kewajipan dan tugas hakiki dalam bersama melindungi rakyat dan negara.

Sumber: https://www.astroawani.com/berita-politik/ahmad-faizal-terkilan-dengan-tindakan-umno-seolaholah-tolak-kepentingan-negara-312211?fbclid=IwAR3B-P_pmdjz69QmZI3af2WCTI_mSIY_thoT2m2CpDxFoi8Gw_cwPgZ3yyg

CATEGORIES

COMMENTS