Semua pihak patut terima ‘sogokan’ Muhyiddin, kata ketua Dewan Ulamak Pas

Semua pihak patut terima ‘sogokan’ Muhyiddin, kata ketua Dewan Ulamak Pas

Rayuan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin kepada ahli parlimen pembangkang untuk sokongan bipartisan adalah langkah maju untuk demokrasi Malaysia.

Ahli Parlimen Pasir Puteh, Nik Muhammad Zawawi Salleh berkata, pengumuman perdana menteri semalam adalah bukti keterbukaan dan komitmen Ahli Parlimen Pagoh terhadap demokrasi.

“Ini menunjukkan bahawa kita menghormati pembangkang,” kata Nik Zawawi kepada The Vibes.

Ahli parlimen PAS itu menyarankan agar tawaran ini mesti diterima oleh semua pihak, sambil menambah bahawa mereka yang menolak memfokuskan diri pada kepentingan diri sendiri, berfikiran dekat, dan tersekat dengan cara lama mereka.

Ketika ditanya mengenai pandangannya tentang kemungkinan DAP memasuki kerajaan jika mereka menerima tawaran Muhyiddin, Nik Zawawi berkata: “Tidak masalah, ketika kita melakukan bipartisan, tidak ada masalah. Kami terbuka untuk semua orang. Mereka yang ingin bergabung boleh bergabung, tetapi DAP ditolak. ”

Hari ini, Timbalan Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man memberitahu Malaysiakini bahawa parti itu tidak akan menerima DAP menjadi kerajaan.

Muhyiddin, dalam ucapannya di televisyen menjanjikan reformasi parlimen, demokratik dan perlembagaan sebagai imbalan untuk undi keyakinan.

Bagaimanapun, semua parti pembangkang menolak tawarannya dengan tegas.

Sumber | IR

CATEGORIES

COMMENTS