Panas! Pemimpin Umno tak setuju Ismail Sabri lantik Muhyiddin sebagai menteri mentor

Panas! Pemimpin Umno tak setuju Ismail Sabri lantik Muhyiddin sebagai menteri mentor

Perdana menteri yang baru dilantik, Ismail Sabri Yaakob harus diberi ruang untuk mempertimbangkan dan memutuskan perlunya melantik Muhyiddin Yassin sebagai ‘menteri mentor’ dalam pentadbirannya.

Naib Presiden Umno Mohamed Khaled Nordin berkata, walaupun ada cadangan untuk mewujudkan jawatan seperti itu untuk Muhyiddin, timbul persoalan tentang tanggungjawab yang akan dibawa nanti.

“Berilah ruang, peluang dan kebebasan kepada perdana menteri dalam membuat keputusan ini. Sama ada negara perlu atau tidak akan jawatan ini, apa peranan yang akan diberikan nanti?

“Singapura mengambil menteri mentor dalam kalangan bekas perdana menterinya yang sudah lama berkhidmat dan memberi perkhidmatan yang sangat cemerlang.

“Itu pun bila jadi menteri mentor dengan pelantikan yang ada matlamat tertentu. Bukannya suka-suka dilantik kerana terhutang budi atau untuk mengisi ‘kerusi’ semata-mata,” katanya seperti dilapor Utusan Malaysia.

Pada bulan Jun tahun lalu, Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim mengatakan bahawa dia terbuka untuk membincangkan jawatan untuk Dr Mahathir Mohamad sekiranya bekas perdana menteri itu bersedia dilantik sebagai menteri kanan atau jawatan yang setara dengan mendiang Lee Kuan Yew, yang pernah berkhidmat sebagai menteri mentor, 14 tahun selepas dia meletak jawatan sebagai perdana menteri Singapura.

Pada masa itu, Mahathir telah menolak cadangan ini dari Anwar.

Rabu lalu, Utusan Malaysia juga melaporkan bahawa Ahli Majlis Tertinggi Bersatu Eddin Syazlee Shith mengatakan bahawa telah dicadangkan agar Muhyiddin dilantik sebagai mentor menteri dalam pentadbiran baru, jika mendapat persetujuan Yang di-Pertuan Agong.

Ketua Penerangan Umno Shahril Sufian Hamdan berkata, dia yakin Ismail Sabri akan membuat keputusan terbaik bukan hanya ketika membentuk kabinet, tetapi juga mengenai dasar-dasar yang memerintah negara pada masa yang begitu mencabar.

““Yang penting sekarang ialah barisan Jemaah Menteri mampu terus bergerak dan berfungsi cemerlang dengan segera untuk rakyat. Bak kata Mohamed Khaled, tiada tempoh bulan madu untuk pentadbiran ini mendepani segala cabaran di hadapan,” katanya.

Sementara itu, Ahli Majlis Tertinggi Bersatu Rosol Wahid pula dilaporkan berkata bahawa dia akan patuh sekiranya kepemimpinan tertinggi partinya dan rakan-rakan komponen dalam gabungan kerajaan bersetuju untuk melantik Muhyiddin sebagai penasihat dalam kerajaan baru.

“Saya tidak boleh memberi penjelasan lanjut tentang perkata ini kerana belum menerima keputusan rasmi daripada parti.

“Cuma, kalau itulah yang sudah dipersetujui oleh semua pihak, kenapa tidak untuk wujudkan jawatan ini dan lantik Muhyiddin?” katanya.

Sumber | MK

CATEGORIES

COMMENTS