Panas! AIA dan Great Eastern pendokong tegar syarikat arak dan judi

Panas! AIA dan Great Eastern pendokong tegar syarikat arak dan judi

Melihat kepada 6 syarikat tidak patuh Shariah di Bursa Malaysia dan pemilikan saham terbesarnya, terdapat dua syarikat insuran yang nampaknya menjadi pelabur tegar mereka iaitu AIA dan Great Eastern Life Assurance.  LIHAT perincian jumlah pegangan saham syarikat terbabit dan nama syarikat arak, judi dan rokok di gambar di bawah.

Justeru, bagi mana-mana ejen Insuran beragama Islam, diharap dapat memahami tahap serius yang berlapis-lapis ini. Insuran konvensional itu sendiri diharamkan oleh Majlis Fatwa Kebangsaan sehingga tidak boleh diiktiraf pampasan yang diterima darinya, demikian fatwanya. Namun tahap pengharaman menjadi lebih kuat lagi apabila ia menyokong kuat aktiviti judi, arak dan rokok di dalam negara.

Perlu difahami, ini TIDAK meliputi syarikat TAKAFUL di bawah syarikat induk terbabit kerana ia adalah dua entiti berbeza dan diurus secara berasingan dan ‘risk fund’ Takaful juga dipantau oleh penasihat Shariah bagi Takaful terbabit. Takaful dan insuran dua produk yang berbeza.

Namun kerana itu, ejen Takaful adalah DILARANG menjual kedua-dua produk Insuran dan Takaful tersebut secara sekaligus, mesti hanya Takaful sahaja.

Majlis fatwa juga dengan jelas mengharamkan mana-mana orang Islam mempromosikan insuran konvensional.

Dr. Zaharuddin Abd Rahman

Sumber | SS

CATEGORIES

COMMENTS