Kecewa diceraikan isteri, anggota tentera maut tembak diri sendiri

Kecewa diceraikan isteri, anggota tentera maut tembak diri sendiri

Kejadian berlaku di Kampung Kolong 1, Sungai Tengah di Jalan Matang, Kuching ,dimana seorang ten’tera mening’gal du’nia kerana menem’bak di’ri send’iri dengan menggunakan Sena’pang Colt M4 Carbine

Dalam kejadian kira-kira 12.30 tengah hari tadi, anggota tente’ra berusia 20-an itu dikatakan menga’muk dan melepaskan beberapa das temb’akan yang turut mencederakan ibu mentuanya.

Pesuruhjaya Polis Sarawak, Aidi Ismail berkata, anggota terbabit meninggal dunia di tempat kejadian akibat kecederaan di kepala.

Polis menjalankan siasatan di tempat kejadian. Suspek dipercayai menggunakan sena’pang Colt M4 Carbine.

Sementara itu, Utusan Borneo memetik sumber di tempat kejadian sebagai berkata, suspek yang masih bertugas di sebuah kem tentera di Tondong, Bau pulang ke rumah keluarga isterinya kira-kira 12 tengah hari tadi.

Katanya, suspek dikatakan tiba-tiba melepaskan tem’bakan, dipercayai menggunakan senapang jenis M4 yang dibawa dari tempat bertugas.

Menurut laporan itu, ibu mentua suspek berusia 50-an yang terkena temb’akan di bahu kiri kemudiannya dikeja’rkan ke Hospital Umum Sarawak untuk raw’atan.

Ketua Polis Daerah Padawan, Superintendan Abang Zainal Abidin Abang Ahmad, berkata dalam kejadian jam 12.45 tengah hari, suspek berusia 28 tahun itu datang ke rumah keluarga isterinya untuk berbincang masalah rumah tangga yang dihadapinya.

Ketika berbincang dengan isterinya, suspek tiba-tiba marah dan mengambil senjata api Colt M4 Carbine yang disimpan di dalam keretanya.

Menurutnya lagi, difahamkan suspek dari kem tentera di Tondong, Bau dan ketika kejadian dia masih bertugas sebagai anggota pemantauan pematuhan SOP COVID-19 bagi daerah Bau.

“Suspek meminjam kereta kawannya untuk pergi ke rumah keluarga isterinya di Kolong 1 itu dan difahamkam dia dan isterinya dalam proses percer’aian.

“Kes disi’asat mengikut Seksyen 307 Kanun Keseksaan dan polis mengesa orang ramai tidak menyebarkan sebarang spekulasi sehingga proses siasatan selesai,” katanya.

Sumber | KP

CATEGORIES

COMMENTS