Panas! Pemuda ini tak setuju kenyataan Syed Saddiq tentang kripto wang

Panas! Pemuda ini tak setuju kenyataan Syed Saddiq tentang kripto wang

Semalam aku menonton berita Awani tentang ucapan Syed Saddiq berkenaan potensi kerajaan dalam dunia cryptocurrency, Antaranya memberikan contoh plastform LUNO dengan penyertaan 300 ribu anak muda yg berdaftar dalam Pelaburan berkaiatan Cyrpto.. biasalah org muda ni kadang lajak dari laju..

Kata Syed Saddiq..Russia dan Banyak Negara telah mengambil peluang setelah China mengharamkan Penggunaan Crypto.. Jadi Kerajaan pun perlu terlibat sama… Bagi aku pandangan ni tersasar… Tak sepatutnya Kerajaan interfere dalam Pelaburan seperti ini.. Ia beresiko tinggi..

Bila China menjadikan cryptocurrency sebagai Illegal..bagi aku ada asasnya..hanya Penyangak saja nampak pentingnya platform Crypto ni.. Andai platform ni wujud awal..Dah pasti wang 1MDB akan mengalir menggunakan platform ni..

Tu sebab nya bila China memperkenalkan Yuan Digital bagi menggantikan penggunaan wang Cyrpto.. dalam tempoh percubaan pun..pegawai keselamatan awam, badan pencegah rasuan Xinmi di wilayah Fujian dapat mengesan transaksi penggubahan wang haram menggunakan CBDC di China..

Jadi tak hairan negara seperti Russia dan banyak Negara yang menghadapi sekatan ekonomi, yang banyak penggubahan wang haram menjadikan matawang Cypto sebagai Platform Biarpun cryptocurrency ni ada asasnya sebagai alat perdagangan masa hadapan..

Tun Mahathir pernah mengalukan penggunaan wang Krypto yg pernah dicadangkan Iran sebagai ganti kepada Transaksi Dollar untuk perdagangan minyak sebagaimana mawatang Yuan Digital China.. Bukan atas tujuan pelaburan, ia sama pernah dicadangkan penggunaan Dinar dan Dirham..

Jadi tak heran banyak duit rakyat kita mengalir dalam pelaburan seperti ini dan tidak bergerak dalam kitaran Ekonomi termasuk Bursa Saham dan Emas.. Gelombang Cyrpto ini wujud dikalan kita menghadapi era scamdemic..

Itu sebab aku tidak cenderung kepada Pelaburan Krypto biarpun aku akui ia mempunyai Potensi yang besar, Malah peluang di didepan mata.. Bagi aku banyak Ghararnya..Untuk mengharamkan dia agak sukar sebagaimana sukarnya bicara soal pengunaan Beckseen hari ini.. Sukar untuk aku malarangnya.. bagi aku tindakan China lebih menepati kehendak islam..

Cuma ia mengingatkan aku akan larangan Nabi ketika mana munculnya 2 gunung Emas ketika surutnya sungai furat.. ketika ini di US semua Komoiditi, saham, Dollar all time high.. maka persediakan diri menghadapi hyper inflasi yg sudah kita lihat dihadapan kita.. dan persediakan dgn dinar dan Dirham.. 😉

Ipohmali

CATEGORIES

COMMENTS