Panas! Mahfuz kata kerajaan Ismail Sabri porak peranda

Panas! Mahfuz kata kerajaan Ismail Sabri porak peranda

Ahli Parlimen Pokok Sena, Mahfuz Omar berkata pertembungan antara Barisan Nasional (BN) dan Perikatan Nasional (PN) pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka membuktikan kerajaan sekarang porak peranda.

Beliau mengkritik kerajaan persekutuan yang disifatkannya sebagai gagal menstabilkan keadaan politik negara yang merujuk kepada pertembungan antara BN dan Perikatan Nasional – dua gabungan dalam kerajaan persekutuan – dalam PRN Melaka.

Memetik laporan Malaysiakini, Mahfuz berkata PH sanggup menandatangani memorandum persefahaman (MOU) dengan kerajaan persekutuan bagi memastikan kestabilan politik.

Bagaimanapun, dia berkata kerajaan persekutuan – yang disifatkannya sebagai dalam keadaan porak-peranda – kini berlawan sesama sendiri dalam PRN Melaka.

“MOU adalah untuk kestabilan politik dan (keadaan) porak-poranda akan membawa kepada ketidakstabilan politik.

“Di peringkat persekutuan, ini kerajaan bersama, (iaitu) BN dan PN.

“Tiba-tiba di Melaka, mereka berebut kuasa…Apakah ini yang kita nak beri kepada penduduk Melaka,” soalnya ketika sesi perbahasan Belanjawan 2022 di Parlimen hari ini.

Ketika berucap di Dewan Rakyat hari ini, Mahfuz turut mempersoalkan tindakan Mas Ermieyati, yang merupakan timbalan menteri dalam pentadbiran Ismail Sabri Yaakob, kerana bertanding menentang calon parti perdana menteri.

“Saya tidak tahu sama ada dia letak jawatan atau tidak, tetapi ini adalah perkara yang perlu dilihat,” katanya.

Beliau turut membangkitkan hubungan antara PAS dengan Umno, dengan membangkitkan kenyataan seorang tokoh parti itu yang berhasrat untuk Umno kalah dalam PRN Melaka untuk mengajar “politik yang jujur ​​dan bersih” kepada parti itu sekaligus mempersoalkan apa yang boleh ditawarkan BN dan PN kepada rakyat Melaka.

“Saya seru agar rakyat Melaka memberi kepercayaan kembali kepada PH untuk memerintah negeri,” katanya lagi.

“Justeru, saya ingin menggesa dewan yang mulia ini agar rakyat Melaka memberi kepercayaan kepada PH untuk memerintah Melaka semula,” katanya.

Mahfuz berkata, situasi yang dilihat kucar-kacir dalam kerajaan itu perlu diselesaikan secepat mungkin.

“Sebab itu bagi saya, sudah sampai masanya. Kalau nak dibubarkan parlimen pun…sudah diperlukan sekarang,” katanya lagi.

CATEGORIES

COMMENTS