Panas! Media lapor perebutan jawatan KM Melaka jadi punca angkat sumpah jam satu pagi

Panas! Media lapor perebutan jawatan KM Melaka jadi punca angkat sumpah jam satu pagi

Kumpulan politik Umno di Melaka kecoh dengan tindakan angkat sumpah terburu-buru Datuk Seri Sulaiman Md Ali sebagai Ketua Menteri pada 1 pagi Ahad (21 Nov) pagi.

Memetik laporan The Star, keputusan tergesa-gesa mengangkat sumpah dibuat selepas percubaan tidak dijangka oleh ADUN Tanjung Bidara yang baru dilantik Datuk Seri Rauf Yusoh untuk menuntut jawatan ketua menteri.

Rauf, yang merupakan pengerusi Umno negeri Melaka, tidak hadir dalam majlis angkat sumpah Sulaiman di hadapan Gabenor Tun Mohd Ali Rustam.

Beliau dilapor telah melobi pemimpin parti itu termasuk Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, Presiden Umno Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan juga Datuk Seri Najib Razak selaku penasihat BN.

Adun tanjung Bidara itu ketika dihubungi seperti dilapor The Star berkata, terpulang kepada pihak berkenaan untuk menjelaskan mengapa beliau tidak hadir pada majlis angkat sumpah itu.

Beliau enggan mengulas sama ada beliau membuat permintaan saat akhir untuk jawatan ketua menteri tetapi berkata beliau tidak berniat untuk menggegarkan kerajaan baharu.

“Mengapa saya perlu menjatuhkan kerajaan yang saya bantu tubuhkan? Saya akan tolong Sulaiman, dia kawan saya. Saya akan berikan sokongan padu saya kepadanya,” kata Rauf

“Saya mahu mengelak situasi di mana terdapat dua harimau di atas bukit. Saya mahu melihat gabungan yang baik supaya kita boleh bekerjasama untuk membawa Melaka ke hadapan,” tambahnya ketika bercakap kepada The Star.

Rauf adalah tokoh utama dan kontroversi dalam peristiwa yang membawa kepada pembubaran DUN.

Pengerusi Umno Melaka itu bergelut untuk menewaskan calon Perikatan Nasional Datuk Mas Ermieyati Samsudin dengan hanya 364 undi, turun daripada majoriti 4,865 pada 2018.

Ditanya mengenai ketidakhadirannya dalam majlis angkat sumpah itu, beliau berkata itu adalah untuk pihak parti menjawab.

Walaupun mengaku menyokong Sulaiman, Rauf menyatakan beliau akan bertemu ketua-ketua bahagian Umno hari ini dan akan mengadakan sidang media pada hari ini.

Dia malu tentang tujuan sidang akhbar itu tetapi berkata dia hanya mahu memainkan peranan dalam kerajaan negeri dan terpulang kepada ketua menteri untuk memutuskan peranan yang sesuai untuknya.

“Mereka harus menunjukkan sedikit penghargaan dan berbincang dengan saya,” kata Rauf yang sebelum ini menjadi speaker DUN.

Ada kemungkinan Rauf, yang gagal dalam bidaan jam sebelas untuk jawatan ketua menteri, kini cuba memastikan Sulaiman tidak mengenepikannya daripada exco kerajaan negeri.

BN kembali berkuasa di Melaka memenangi 21 daripada 28 kerusi pada Sabtu (20 Nov).

CATEGORIES

COMMENTS