Omicron dari jemaah Umrah: Apakah kali ini gelombang di Asia Barat?

Omicron dari jemaah Umrah: Apakah kali ini gelombang di Asia Barat?

Pada awal penemuan varian Omeecron ini, Antara negara yang dilarang penerbangannya adalah wilayah Afrika.. Tetapi jelas, Gelombang Omeecron ini tidak mencetuskan sebarang gelombang kematian yg besar di Afrika pun sepertimana kesan Delta di India..hari ini Singapura telah membatalkan larangan Penerbangan dari Afrika..

Tetapi data terbaru..di Saudi ada sedikit gelombang kecil kes Omeecron, Jumlah kes Tenat meningkat biarpun tidaklah kritikal.. manakala banyak kes di pintu masuk Malaysia datang dari Jemaah Umrah yang baru pulang dari Saudi..Setakat ini kesannya tak lah membimbangkan..

Apakah akan wujud gelombang baru kali ini di Asia Barat pula terutama negara Arab ? Masih ingat awal awal dulu bila Wuhan dilanda wabak Cobeed, Malaysia dan Asia tenggara tidak lah menerima kesan besar.. boleh dikatakan tidak terjejas..Masa tu kematian besar berlaku di negara Eropah seperti Italy, UK dan US sendiri.. masa Italy ramai yang mati..Malaysia masih terkawal..

Tapi bila varian Delta dikesan bermula di India, Biarpun pernah dikesan di UK.. Kesan buruk..Gelombang kematian itu teruk di India.. Akhirnya pergi ke negara Asia tenggara seperti Indonesia, Filipina,Vietnam,Thailand termasuk lah Malaysia.. Malaysia catat kematian terburuk mengikut Populasi..ketika kematian melonjak di asia tenggara, negara Eropah dan Asia barat tenang tenang jer..

Bagi aku Omecrron ini hanyalah ketakutan yg diciptakan untuk menutup kegagalan Tokseenase di Eropah.. Sebab Jelas 7ockseen tidak berjaya wujudkan Herd Immunity dan memberhentikan keboleh jangkitan.. jadi mereka perlu cipta sentimen barrian baru muncul kebal dari 7okhseen..

Tapi melihatkan data jemaah Umrah yg pulang dari Saudi postif Cobeed.. sudah pasti semua Jemaah sudah ditahap Booster.. Sudah pasti sudah punya Techseenasee Lengkap.. Ia membuktikan, 7echseen tidak dapat memberhentikan kebolehjangkitan yang jadi faktor penting penularan wabak..

Data dari Saudi itu apakah wujud Gelombang besar di Asia Barat dan Negara Arab pula setelah gelombang Cobeed telah melanda Eropah dan Asia tenggara..

Ipohmali

CATEGORIES

COMMENTS