Dakwa segera jemaah umrah yang tak divaksin atau ianya hanya mahu tutup kegagalan program vaksinasi

Dakwa segera jemaah umrah yang tak divaksin atau ianya hanya mahu tutup kegagalan program vaksinasi

Secara tiba tiba, KJ mengatakan ada 14% dari 177 Jemaah Umrah yang dijangkiti Omicron adalah mereka yang belum divaksinasi. Jumlah yang positif saja belum terkait Omicron jumlahnya lebih 1300 kes.

Persoalannya bagaimana begitu mudah mereka melepasi pintu masuk negara? Apakah untuk Ibadah Umrah juga dipenuhi rasuah? Jika benar ada pelanggaran undang-undang maka dakwa lah mereka ke Mahkamah kerana menipu. Malulah kalau nak buat Umrah pun menipu.

Jika tidak didakwa, apakah pendedahan ini sebenarnya bertujuan menutup kegagalan Program Vaksinasi. Mana mungkin mereka warga tempatan di Arab Saudi yang 99% sudah divaksin dan semua Jemaah Umrah yang lengkap divaksin boleh wujud kes kebolehjangkitan yang tinggi.

Kalau ikutkan syarat ketat Saudi, sudah pasti Ibadah Umrah lah yang jauh lebih selamat berbanding kunjungan orang awam ke Eropah. Kalau di Eopah mungkin masih ramai yang degil. Sebab pergerakan dan kawasan Umrah dikunjungi semuanya telah dipantau dan mempunyai SOP yang ketat. Hanya yang divaksin lengkap dibenarkan melakukan Ibadah Umrah.

Sebenarnya bukan hanya Malaysia, Singapura yang jauh lebih ketat banyak kes melibatkan Jemaah Umrah. Bayangkan.. Ibadah Umrah inilah tanda aras atau bukti dari program vaksinasi masih wujud jangkitan. Apakah ini satu petanda kegagalan atau petanda untuk menutup kegagalan? Maka boleh lah mereka yang tak divaksin dijadikan kambing hitam?

Ipohmali

CATEGORIES

COMMENTS