Lelaki ini dedah desas desus kenaikan tarif elektrik di Malaysia

Lelaki ini dedah desas desus kenaikan tarif elektrik di Malaysia

Desas desus kenaikan tarif Elektrik di Malaysia adalah kesan dari keputusan Indonesia. Nampaknya Indonesia hari ini sudah benar benar bersedia menghadapi saat sukar, krisis Tenaga hatta kekurangan sumber mekanan dan Industri.

Keputusan Indonesia itu kini mengancam Negara besar seperti China, akibat pengumuman Indonesia sebagai pengeksport terbesar Arang Batu yang menjadi keperluan Janakuasa elektrik. Harga Arang batu dikatakan melonjak dari 8 sehingga 18% dalam tempoh yang singkat.

Indonesia, bukan saja telah melarang pengeluaran Arang Batu, hatta Gas kepada Singapura menjelang tahun 2023. Maka berjaga jagalah, kemungkinan Singapura sedang mengintai kepentingan dalam Syarikat oil & gas di Malaysia.

Indonesia juga melarang eksport Nikel dalam bentuk Raw Meterial yang menjadi keperluan utama keperluan kereta Elektrik, Bahan Eletronik dan Persenjataan. Keputusan Indonesia itu mendapat tentangan negara Eropah.

Bukan hanya Arang Batu, gas dan Nikel, hatta dikatakan Bauksit, Sawit, emas juga akan disenaraikan bahan larangan Eksport.. Kelihatan Indonesia benar benar bersedia menghadapi saat Sukar dan menjadi kuasa Dunia, apa yang dilakukan Jokowi itulah yang ditunjukkan Nabi Yusuf..

Kata Jokowi Perdagangan Eksport Indonesia dengan China akan jadi Surplus, dan KDNK negaranya akan bertambah 3 kali ganda menjelang 2030.. Bukan kah Indonesia bakal muncul kuasa baru Dunia Ummat Islam ?

Kata Jokowi..Siapa yang mahukan sumber asli Negaranya..Mereka dipelawa melabur di Indoensia untuk hasilkan Produk bukan dengan membawa keluar hasil mahsul negaranya… Tidak hairan Tesla,Hyundai antara Syarikat yang mula memindahkan Pelaburannya ke Indonesia..

Dalam keadaan Krisis besar Dunia, Indonesia berjaya membina Ratusan Jambatan, Lebih 7 ribu KM Jaringan Lebuhraya, Airport, pelabuhan hatta lebih 70 Empangan Mega bagi tujuan janakuasa Elektrik bagi tujuan Industri dan Pertanian..

Bagaimana dengan Malaysia ? Kita masih lagi kekal mengharapkan menjual batang batang Kayu Balak hanya memenuhi nafsu Sang &%&*.. sampaikan dalam waktu kritikal ni, Malaysia melalui Petronas menjual kepentingan 15.5% dalam projek gas asli Shah Deniz di sektor Azerbaijan di Laut Kaspia kepada syarikat minyak dan gas Rusia LUKOIL dengan harga AS$ 2.25 bilion…

Dalam waktu Malaysia sepatutnya menambah Aset..Malaysia jual Kepentingan Untuk Apa ? Sebab nak bayar BRIM ,BPN dan BKM pada Bani Melayu ? Atau semata mata nak beli Beykseenn lebih RM 6 billion.. Manfaat apa habiskan RM 6 Billion untuk beli Byekseen ? Rakyat yg teruk menganggur.. kebulur tak makan..

Tapi kalau dah menjadi Alat.. ^&%67.. Tak tahu nak kata apalah..Tambah kita ada PM selemah Mail sabri yang hanya layak jadi badut diatas pentas Maharaja LAwak..!

ipohmali

CATEGORIES

COMMENTS