Adakah benar susu Farm Fresh sebenarnya bukan susu segar? Lelaki ini buat pendedahan yang mengejutkan

Adakah benar susu Farm Fresh sebenarnya bukan susu segar? Lelaki ini buat pendedahan yang mengejutkan

ADAKAH BENAR SUSU FARM FRESH SEBENARNYA BUKAN SUSU SEGAR/FRESH?

Tok rasa Tok dah tertipu. Kita semua dah tertipu. Selama ni Tok percaya dan bermati-matian ingat susu keluaran Farm Fresh adalah susu segar, dari ladang tempatan kononnya. Berbeza dengan susu lain yang ada di pasaran. Belum lagi kempen 48 jam daripada ladang yang jelas-jelas dusta semata-mata.

Sebelum ini brother Azmi Zainal dan para dealer dia sering mengecam brand susu lain. Kata brand lain guna susu tepung dan susu beku. Menggunakan tagline “segar dari ladang” untuk membezakan Farm Fresh dengan jenama lain seperti Dutch Lady dan Goodday.

Hakikatnya, segala ladang dan lembu di Malaysia hanyalah sebuah drama bersiri yang punya agenda. Drama untuk dapatkan tanah, dapatkan geran dan dapatkan insentif kerajaan. Quaza kan jadi DG masa tu. Dia tolong adjust segala geran daripada DVS dan sokong segala usahaga mendapatkan insentif kerajaan seperti tax exemption dan bantuan softloan.

Apa buktinya? Sabar..

Selain itu, setelah Tok cuba memberi rasionalisasi tentang IPO Farm Fresh, ramailah yang datang pm tepi Tok. Ada beberapa cerita yang selari dengan dapatan Tok melalui prospectus IPO Farm Fresh selain daripada cerita-cerita di sebalik tabir.

  1. Farm Fresh guna susu beku yang diimport tetapi claim dari ladang.
  2. Farm Fresh guna susu tepung yang diiport tetapi claim susu segar.

So sebenarnya, takda beza pun jenama Farm Fresh dengan Dutch Lady mahupun Goodday atau jenama lain. Bezanya yang lain tak buat misleading dengan kempen susu segar dari ladang.

Ada seorang ni mesej Tok kata dialah orang yang tuang susu tepung bancuh dalam formulation Farm Fresh. Dia pun bagitau yang orang DVS pun sudah kawtim. Yelah, Quaza tolong cover. Mestilah selamat.

Belum lagi Tok dengar cerita Azmi kena tampar dengan penternak sebab scam penternak dengan guna geran kerajaan untuk penternak. Yang diorang duduk bangga-bangga tolong usahawan tu, bukan duit diorang, tapi geran usahawan daripada kerajaan. Bukan duit diorang pun yang keluar. Kita semua dah tertipu!

Logiknya, cuaca di Malaysia memang tidak sesuai menghasilkan susu segar berskala besar. Tetapi drama Azmi menyebabkan Tok dan kita semua tertipu. Harap adalah persatuan pengguna saman Farm Fresh sebab scam kita dengan misleading kempen dengan SEGAR dan LOCAL FARM!

Maka Tok pun godek-godeklah disebabkan hipotesis kepala Tok dah kata Tok kena scam dengan drama marketing Farm Fresh ni. Akhirnya segala persoalan telah terjawab!

Persoalan besar – cukupkah susu yang dihasilkan lembu-lembu susu Farm Fresh dari ladang tempatan untuk production susu mereka dengan tagline,

Ini barulah segar!

Bagi menjawab kenyataan Farm Fresh menggunakan susu segar. (Rujuk foto 1 dan 2. Prospectus IPO Farm Fresh m/s 136.)

Fakta di sini menunjukkan Farm Fresh ada membeli susu beku dan susu tepung daripada supplier Australia dengan jumlah yang sangat besar. Takkan guna untuk bagi lembu minum pula kan?

Berapa banyak susu dihasilkan daripada farm di Malaysia?

Tahun 2020-2021, hanya 12* juta liter (9* juta liter farm sendiri + 3 juta liter farm luar) sahaja.

Berbanding dengan keseluruhan susu yang digunakan sebanyak 70* juta liter. Direkodkan susu Farm Fresh sendiri hanyalah 12% sahaja.

Maksudnya yang diimport lebih 80%! Kiranya Farm Fresh ini susu import juga la kan?

(Rujuk foto 3.)

Dalam prospectus juga menunjukkan production di kilang-kilang Farm Fresh adalah 34* juta liter. (Rujuk foto 4)

Walhal pengeluaran susu di Malaysia yang direkodkan hanyalah 12* liter! Dari mana datang selebihnya?

Maka jelaslah segala claim dan kempen marketing adalah sangat misleading. Kesimpulannya,

  1. Majoriti susu Farm Fresh adalah diimport.
  2. Farm Fresh juga menggunakan susu tepung dan susu beku.
  3. Farm Fresh tiada beza dengan jenama susu-susu lain.
  4. Mungkin dakwaan susu segar dicampur susu beku dan tepung adalah benar.

Kalau ikut definisi yang Tok pegang, susu segar mesti dalam tempoh 48 keluar dari ladang. Tidak dicampur dengan susu beku dan susu tepung. Baru layak claim susu segar. Baru layak nak gebang,

“Ini barulah segar!”

So, Tok nak tanya anak-anak sekalian, adakah sebuah syarikat yang dibangunkan dengan misleading advertising tentang susu segar, mengKUDAkan cap masjid dan memanipulasi perasaan rakyat Malaysia itu sebuah syarikat yang baik?

Fikir-fikirkan. Tok nak minum susu Summerfield lah!

BAYOR!

Bomoh Bursa

CATEGORIES

COMMENTS