Bukan Erma Fatima, akhirnya terbongkar pengarah sebenar drama babak panas Zul Ariffin yang dikecam netizen

Bukan Erma Fatima, akhirnya terbongkar pengarah sebenar drama babak panas Zul Ariffin yang dikecam netizen

BELUM pun ditayangkan, drama Perempuan Itu sudah menjadi perbualan hangat netizen di laman sosial selepas pelakon utama Zul Ariffin berkongsi sedutan babak panas bersama aktres Siti Hariesa di laman Instagram miliknya.

Tampil menjawab k0ntroversi berkenaan, pengarah iaitu Ain Sharif menjelaskan adegan yang bocor itu merupakan rakaman kedua yang mungkin tidak ditayangkan di televisyen.

“Ya! Saya yang mengarahkan babak itu… adegan yang Zul kongsi itu adalah scene director cut yang mungkin tidak akan ditayangkan di televisyen. Apa yang netizen tonton itu rakaman second version jika sesuai untuk digunakan dan sekadar untuk tujuan publisiti.

“Saya tak tahu pula Zul akan berkongsi babak itu di Instagram. Saya pun terkejut bila dapat tahu orang bercakap tentang hal ini tapi benda pun dah jadi, sebagai pengarah saya kena ambil tanggungjawab ini.

“Sebenarnya adegan int1m begitu tak sampai 10 peratus pun dalam drama ini. Babak berkenaan dihasilkan untuk menggambarkan karakter Sera iaitu lakonan Siti Hariesa sebagai isteri kedua Emir (Zul Ariffin),” katanya ketika dihubungi mStar.

ain 1

Pada malam Jumaat, Instagram Zul diser4ng netizen selepas dia memuat naik b4bak panas drama lakonannya itu di laman sosial berkenaan.

Video memperlihatkan Zul mendukung Siti Hariesa dari depan dianggap keterl4luan dan tidak sesuai untuk tayangan masyarakat di negara ini.

Bukan sahaja dikecam netizen, malah video itu turut menarik perhatian pendakwah termasuklah Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) iaitu Senator Datuk Idris Ahmad yang turut menegur babak panas berkenaan.

Dalam pada itu, Ain berkata sebagai pengarah dia hanya menjalankan amanah dan tanggungjawab sebaik mungkin bagi memastikan mesej serta jalan cerita drama berkenaan sampai kepada penonton.

“Sebelum penggambaran pun kita dah berbincang dengan pelakon dan mereka okay untuk lakonkan b4bak begitu. Kita buat rakaman second version itu bertujuan untuk menjadikan drama lebih menarik tapi semuanya terpulanglah kepada stesen nak pakai atau tidak.

“Saya hanya jalankan tugas sebagai pengarah dan berharap mesej cerita ini sampai kepada penonton sebab apa yang dit0njolkan dalam drama itu memang berlaku di sekeliling kita.

“Saya sedar ada sesetengah babak agak sens1tif untuk penonton tapi mereka kena tengok dahulu dan fahamkan jalan cerita, baru mereka tahu apa yang kami cuba sampaikan, sebenarnya banyak mesej positif dalam drama ini,” ujarnya.

Bukan hanya nama Zul Ariffin menjadi trending di laman Twitter, malah nama penerbit Erma Fatima turut menjadi sebutan netizen kerana disangka merupakan pengarah drama berkenaan.

ain 2

“Ingin saya jelaskan, babak dalam drama ini tak ada kaitan dengan mama (panggilan untuk Erma). Dia penulis skrip dan saya menvisualkan karakter mengikut penulisannya… semasa penggambaran pun Kak Erma berulang kali pesan jangan buat (aksi) daring sangat nanti tak boleh keluar televisyen.

“Dia tahu akan ada babak mereka bersama tapi tak jangkalah saya akan terjemahkan dalam bentuk begitu. Jadi tak wajarlah netizen kec4m Kak Erma kerana babak itu adalah arahan saya,” katanya.

Selain Ain, drama 30 episod ini turut diarahkan oleh pengarah terkenal Isma Yusof.

Drama Perempuan Itu lakonan Zul Ariffin, Mimi Lana dan Siti Hariesa ini akan dit4yangkan pada bulan Ramadan ini di TV3.

CATEGORIES

COMMENTS