TNB nasihat guna suhu aircond 24-26 darjah celsius masa cuaca panas, ini sebabnya

TNB nasihat guna suhu aircond 24-26 darjah celsius masa cuaca panas, ini sebabnya

Walaupun sudah ada beberapa tempat di landa hujan lebat pada sebelah tempat, masih ada juga kawasan-kawasan lain yang mengalami panas kering.

Cuaca panas tersebut membuatkan orang ramai terpaksa mencari tempat yang dingin dan memasang aircond di dalam rumah adalah salah satu tindakannya.

Ramai yang tekan sehingga 16 darjah celcius

Bagi mendapatkan suasana yang benar-benar sejuk, kebanyakan pengguna gemar menurunkan suhu sehingga 16 darjah celcius.

Benar, ia memang mampu memberikan suasana yang cukup sejuk tetapi sebenarnya, ia menggunakan tenaga elektrik dengan lebih banyak.

Nasihat TNB

Memandangkan masalah pembaziran elektrik boleh dilakukan, syarikat utiliti elektrik terbesar Malaysia, Tenaga Nasional Berhad (TNB) menasihatkan pengguna agar mengamalkan penggunaan pendingin hawa secara bijak.

Guna 24 hingga 26 darjah celcius

Caranya, memadai dengan menggunakan suhu di antara 24 hingga 26 darjah celcius sahaja kerana kesannya tetap sama iaitu mampu menyejukkan sesuatu ruang untuk keselesaan pengguna.

Selenggara penghawa dingin

TNB turut menasihatkan agar pengguna menyelenggara pendingin hawa atau tukar pendingin hawa yang lama dengan model yang lebih baru kerana ia lebih jimat tenaga.

Dalam masa sama jika ikut nasihat TNB ini, pasti bayaran bil bulanan anda juga akan berkurangan kerana anda sudah jimat elektrik dengan bijak!

CATEGORIES

COMMENTS