Jualan kenderaan makin rancak, rakyat Malaysia berebut beli kenderaan sebelum tamat pengecualian SST Jun ini

Jualan kenderaan makin rancak, rakyat Malaysia berebut beli kenderaan sebelum tamat pengecualian SST Jun ini

SEKTOR automotif negara dijangka mencatatkan angka jualan yang lebih baik pada suku kedua tahun ini.

Ia susulan majoriti pembuat kereta berlumba-lumba melakukan penghantaran produk masing-masing sebelum tamatnya pengecualian cukai jualan dan perkhidmatan (SST) pada Jun.

Bernama melaporkan, Kenanga Investment Bank Bhd menjangkakan pemulihan memberangsangkan dalam jualan kereta apabila terdapat peningkatan jumlah tempahan daripada para pelanggan.

Perkara ini juga dapat dilihat apabila para pengeluar kenderaan bijak menangani masalah pengeluaran akibat daripada kekurangan bekalan cip semikonduktor.

“Pembuat kenderaan telah mengutamakan penggunaan sumber yang terhad seperti mengalihkan semikonduktor berharga mereka ada kepada kenderaan paling menguntungkan,” katanya.

Selain itu, kenderaan elektrik bateri atau BEV dijangka akan dirangsang oleh beberapa insentif menarik kepada pengguna.

Antara insentif tersebut termasuk pengecualian penuh duti import dan eksais, cukai jualan dan cukai jalan untuk menyokong pembangunan industri EV tempatan.

Bagaimanapun, bagi model tertentu pemulihan pengeluaran kereta mungkin dihadkan oleh kekangan global yang berterusan membabitkan bekalan cip semikonduktor.

Oleh demikian, firma penyelidikan itu mengekalkan saranan ‘neutral’ terhadap industri dengan sasaran jumlah volum industri (TIV) 2022 sebanyak 600,000 unit.

CATEGORIES

COMMENTS