Nak beli hartanah? Ini 5 jenis hartanah yang anda tak patut beli dan boleh menyebabkan kerugian besar

Nak beli hartanah? Ini 5 jenis hartanah yang anda tak patut beli dan boleh menyebabkan kerugian besar

Hari ini, membeli dan memiliki hartanah adalah perkara yang baik dan mempunyai kepentingan untuk jangka masa panjang.

Menurut Pakar Pemasaran Digital, Mehmed Aezhad yang berpengalaman luas dalam bidang pemasaran digital hartanah berkata banyak keuntungan diperoleh sehingga berlipat kali ganda andai korang membelinya.

Tetapi, sebelum membeli hartanah, terdapat jenis-jenis haratanh yang korang tak patut beli dan boleh menyebabkan kerugian besar. Tapi tulah kalau dah nak beli rumah tapi gaji pun xoxo lagi. baik cari kerja elok dulu.

1. Membeli harga lebih dari pasaran

Kebiasaannya, bakal pembeli rumah akan mencari rumah atau membuat tawaran harga rumah di bawah harga pasaran. Sekiranya hartanah yang dibeli adalah melebihi harga pasaran, secara automatik kita akan rugi jika membelinya.

Sebagai contoh, sebuah rumah teres dua tingkat di Gombak telah dinilai oleh bank dan bernilai RM300,000. Namun pemilik rumah ingin menjualnya pada harga RM350,000.

Sungguhpun kita berjaya mendapatkan 100% pinjaman perumahan dari bank, bank hanya membiayai RM300,000 sahaja. Memandangkan harga rumah yang kita beli adalah RM350,000 baki RM50,000 tersebut kita tetap perlu bayar kepada pemilik rumah walau apa cara sekalipun.

Rumah jenis “above market value” seperti ini sangatlah rugi jika dibeli lebih-lebih lagi jika rumah tersebut adalah rumah “subsale”. Sekiranya anda berhasrat membeli rumah di bawah harga RM300,000, sila semak nilai hartanah di bank sebelum terbeli rumah melebihi pembiayaan bank.

2. Kes “Non-Performing Loan” di kawasan perumahan

Kes Non-Performing Loan (NPL) pada kebiasaannya banyak terjadi di kawasan-kawasan seperti Rawang, Bukit Beruntung dan Bukit Sentosa.

Lambakan kes ini berlaku kerana pembangunan yang dijanjikan seperti bandar mega dan sebagainya tidak menjadi menyebabkan ramai pembeli menjual semula rumah tersebut di bawah harga pasaran.

Kes-kes seperti ini dilihat semakin menjadi banyak di negeri-negeri seperti Johor, Pulau Pinang dan Sabah yang sedang pesat membangun. Sebagai langkah berjaga-jaga, kita boleh semak kadar purata hartanah yang dilelong di kawasan tersebut untuk mengelakkan kes NPL seperti ini.

3. Pemaju bermasalah

Kes pemaju bermasalah ini berlaku hampir di setiap negeri di Malaysia. Dengan jumlah pemaju hartanah yang melebihi 500 pemaju di seluruh negara, anda perlu semak senarai pemaju yang dikeluarkan KPKT untuk mengelakkan diri daripada terbeli unit hartanah dari pemaju yang bermasalah.

Masalahnya timbul apabila pemaju tersebut mempunyai tunggakan liabiliti yang menyebabkan mereka tidak membayar cukai. Kesannya, pembeli rumah tidak mampu menukar nama pada unit rumah dan permohonan untuk pinjaman perumahan gagal.

Pemaju tersebut harus membayar secara “lump sum” atau ansuran hutang tersebut, barulah urusan pinjaman perumahan kita akan lulus sekaligus kita mampu menukar nama pada geran rumah.

4. Tanah Lot

Pada asasnya, rumah jenis ini tidaklah merugikan kita. Pemilik tanah dan hartanah biasanya akan membeli tanah dan membina unit rumah di atas tanah tersebut.

Akan tetapi, majoriti daripada rumah jenis tanah lot ini tidak mempunyai sebarang CCC dan CF mahupun surat kebenaran dari Pihak Berkuasa Tempatan. Dalam erti kata mudah, apabila sesebuah hartanah tidak mempunyai sebarang CCC dan CF, hartanah ini tidak selamat diduduki.

Oleh yang demikian, pihak bank hanya akan menilai harga tanah tersebut dan bukan unit rumah di atas tanah tersebut. Walaupun pemilik ingin menjual rumah tersebut pada harga RM300,000 dan tanah pada harga RM200,000, bank hanya akan membiayai RM200,000 yakni harga tanah tersebut.

Baki RM300,000 berkemungkinan kita perlu tambah dan cukupkan menggunakan modal persendirian.

5. Tiada “Booster” hartanah

“Booster” hartanah bermaksud nilai yang menaikkan harga hartanah seperti lebuhraya, kedai makanan segera seperti McDonald dan KFC, bank, hospital swasta, sekolah antarabangsa, LRT dan juga MRT.

Apabila kita membeli hartanah di kawasan yang tidak mempunyai sebarang “booster” hartanah, anda berkemungkinan perlu menunggu 10 hingga 20 tahun untuk sesebuah kawasan tersebut matang dan harga pasaran kawasan tersebut meningkat.

Pastikan kita membuat kajian yang menyeluruh tentang kawasan perumahan tersebut dalam radius 5KM, bagi memastikan terdapat “booster” hartanah yang membantu anda membuat pelaburan seperti sewaan atau dijual selepas tempoh pembiayaan pinjaman tamat.

CATEGORIES

COMMENTS