Persoalan mengapa tongkat sisi motosikal dipasang di sebelah kiri akhirnya terjawab

Persoalan mengapa tongkat sisi motosikal dipasang di sebelah kiri akhirnya terjawab

PERSOALAN mengapa tongkat sisi atau side stand dipasang di sebelah kiri motosikal masih ditanya pengguna. Mengapa pengeluar motosikal tidak memasangnya di sebelah kanan?

Ada beberapa teori yang cuba memberi justifikasi dan merungkai misteri mengenai posisi tongkat sisi motosikal. Berikut ialah adalah beberapa penerangan yang kami temui:

1. Pencipta Tongkat Sisi

  • Penulis buku Bicycle: The HistoryDavid V. Herlihy menyatakan tongkat sisi adalah satu aksesori yang dicipta semula beberapa kali.
  • Beliau menyatakan lelaki warga Perancis, Alfred Berruyer ialah individu pertama dunia melukis blueprint tongkat sisi pada 1869. Posisinya adalah di sebelah kiri basikal dan dipasang pada bar hendal.
  • Pada 1926, individu bernama Eldon Henderson dilaporkan memfail paten satu lagi tongkat sisi iaitu jenis lebih pendek dan lebih sesuai untuk kenderaan roda dua moden. Tongkat itu apabila ditolak, ia akan naik dan berada di bawah frem.

2. Kuda 

  • Teknik orang British menaiki kuda iaitu dari kiri sejak zaman dahulu didakwa antara amalan yang dibawa kepada cara menaiki basikal dan motosikal. Khabarnya, ini adalah detik permulaan trend orang menaiki kenderaan roda dua dari arah kiri.

3. Teori Orang Tangan Kanan

  • Ada beberapa laporan menyatakan Bumi didominasi orang tangan kanan iaitu sekitar 85 peratus populasi penduduk dunia.
  • Orang tangan kanan lazimnya akan mengangkat kaki kanan untuk naik dan duduk di atas pelana atau turun motosikal. Jika melangkah dengan kaki kiri, ia boleh menyebabkan hilang imbangan badan. Teori ini bukan sesuai untuk setiap penunggang.

4. Posisi Brek Kaki

  • Motosikal yang dicipta jurutera Jerman dan Britain sejak dahulu dikatakan menempatkan tongkat sisi di sebelah kiri. Teori itu adalah berkait imbangan berat dan lebih selamat untuk parkir di tepi jalan (pemanduan kiri).
  • Ekzos kebanyakan motosikal biasa dipasang pada sebelah kanan dan begitu juga penendang kaki untuk menghidupkan enjin. Jika tongkat sisi berada di sebelah kanan, ia mungkin satu gangguan.
  • Ada teori mendakwa posisi tongkat sisi di sebelah kiri adalah lebih selamat kerana komponen itu boleh dinaikan semula (jika penunggang terlupa) semasa motosikal bergerak perlahan dan ia tidak menjejaskan keupayaan untuk menekan brek kaki (apabila diperlukan).  

CATEGORIES

COMMENTS