Terkini! Harga sayur pula naik sehingga 80 peratus

Terkini! Harga sayur pula naik sehingga 80 peratus

Timun dan sawi antara sayur-sayuran yang mengalami kenaikan harga sebanyak 70 hingga 80 peratus sejak dua minggu lalu.

Tinjauan Harian Metro di Pasar Dato Keramat, di sini, hari ini, mendapati peniaga mendakwa harga sayur terpaksa dinaikkan kerana bekalan yang diterima dibeli pada harga yang tinggi.

Peniaga, Roslam Gasim, 54, berkata, kenaikan harga sayur sebelum Aidilfitri yang berterusan sehingga ke hari ini menjejaskan ekonomi peniaga serta pelanggan.

“Timun merupakan sayur yang paling ketara sekali naik, dahulu timun dijual kira-kira RM4 hingga RM5 sekilogram, sekarang saya terpaksa jual RM8 sekilogram kerana harga timun yang dihantar pembekal sebanyak RM5.50 sekilogram.

“Selain itu, harga kacang panjang dan bendi dahulu dijual pada harga RM8 sekilogram tetapi sekarang naik ke RM13 hingga RM14 sekilogram malah cili merah juga naik sehingga RM20 sekilogram dari RM16.

“Jika kami (peniaga) tidak menaikkan harga, untung yang diterima tidak setimpal dengan modal yang dikeluarkan. Isu kenaikan harga ini bukan sahaja menjejaskan ekonomi pelanggan, malah kami juga mangsa,” katanya ketika ditemui di sini, hari ini.

Roslam berkata, sebelum ini harga terung untuk sekilogram meningkat sehingga RM12 namun ia kembali menurun kepada RM10 sekilogram.

Seorang lagi peniaga, Sulaiman Ali, 53, meluahkan rasa kesal dengan pembekal yang mendakwa faktor kenaikan harga sayur disebabkan stok dari ladang tidak mencukupi.

Katanya, apabila harga sayuran meningkat, ia menyukarkan peniaga untuk menetapkan harga baharu kerana pelanggan sudah mula membandingkan harga yang ditetapkan oleh setiap peniaga.

“Terdapat juga pelanggan yang mempersoalkan sesetengah harga sayur, namun kami tiada jalan lain selain memberi penjelasan faktor kenaikan harga.

“Namun, kenaikan harga timun merupakan soalan yang sering disoal pelanggan kerana sebelum Aidilfitri, timun boleh dibeli dengan harga RM5 sekilogram tetapi sekarang sudah naik RM3 lagi,” katanya.

Menurutnya, kebanyakan peniaga sayur di sini dimaklumkan pembekal bahawa kenaikan harga disebabkan masalah bekalan yang kurang di Cameron Highlands.

CATEGORIES

COMMENTS