Netizen berang dakwaan Peja sorakan penyokong punca pemain Malaysia hilang fokus di SNBJ

Netizen berang dakwaan Peja sorakan penyokong punca pemain Malaysia hilang fokus di SNBJ

Ultras Malaya persoal dakwaan yang dibuat oleh Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu yang mendakwa sorakan penyokong punca Farizal Marlias lakukan kesilapan ketika aksi bertemu Bahrain.

Ahmad Faizal menegaskan yang sorakan dari 63,000 penyokong Malaysia di stadium ketika perlawanan berlangsung sebenarnya menjadi punca Farizal Marlias hilang tumpuan.

Penjaga gol Harimau Malaya, Farizal Marlias melakukan kesilapan yang tak sepatutnya selepas melakukan terjahan sia-sia ke atas pemain Bahrain yang mengakibatkan pasukan lawan dihadiahkan sepakan penalti.

 

Rata-rata penyokong bola sepak tempatan agak kecewa dengan tindakan Farizal Marlias itu dan merasakan beliau tak sepatutnya melakukan terjahan tersebut.

Pelbagai kritikan yang dilemparkan kepada penjaga gol utama negara itu kerana kesilapan beliau menyebabkan laluan untuk Malaysia layak beraksi di pentas Piala Asia semakin sukar.

Walau bagaimanapun, Ahmad Faizal hari ini tampil menyatakan sokongan kepada Farizal Marlias dengan meletakkan kesalahan pada para penyokong.

Menurut sumber laporan dari Harian Metro, Faizal Azumu menyatakan bahawa:

“Seingat saya sejurus jaringan pertama kelihatan beberapa kelibat pemain di luar padang antaranya Guilherme De Paula akan dimasukkan ketika itu yang menyebabkan seluruh stadium bersorak.

“Sorakan sedemikian menyebabkan pemain hilang fokus, sekali gus skuad kita terlepas daripada menjaringkan gol.

“Jadi kalau hendak kata (kekalahan) disebabkan 100 peratus faktor pemain pun, sebenarnya kita sebagai penonton menyumbang kepada larinya fokus pemain.

“Kalau saya yang berada di atas padang ketika itu pun, apabila orang ramai tiba-tiba menjerit (bersorak), fokus saya pun menghilang sedikit,” katanya kepada pemberita selepas menyempurnakan Majlis Perasmian Surau Al-Faizin Sekolah Kebangsaan (SK) Polis Hutan di Kem Pasukan Gerakan Am (PGA) Ulu Kinta, di sini, hari ini.

Adakah penyokong selepas ini perlu diam ketika tengok bola sambil makan kuaci?

Kenyataan dari Menteri Belia dan Sukan itu membuatkan ramai tertanya-tanya adakah para penyokong tak sepatutnya bersorak? Atau beliau mahu penyokong datang stadium untuk sekadar menonton bola sambil makan kuaci?

Pengendali skuad Harimau Malaya, Kim Pan-gon sendiri sangat teruja dengan sokongan yang ditunjukkan oleh para penyokong terutama Ultras Malaya.

Boleh dikatakan setiap kali ada sesi sidang media selepas tamat perlawanan, Pan-gon tak pernah terlepas mengucapkan terima kasih kepada Ultras Malaya yang tak henti-henti bersorak untuk pasukan.

Pemain serta pengurus pasukan lawan sendiri turut mengakui yang mereka agak terkesan dan goyang untuk bermain di Bukit Jalil kerana impak dari Ultras Malaya.

Sorakan padu para penyokong jelas sekali menaikkan lagi semangat para pemain dan kerana itulah para penyokong dianggap pemain ke-12.

Untuk apa FAM seru agar penyokong turun ke stadium kalau mereka diminta untuk membisukan diri?

Ultras Malaya jawab dakwaan dari Faizal Azumu

Tidak tahan dengan dakwaan mengarut dari Menteri Belia dan Sukan itu, Ultras Malaya tampil mengeluarkan kenyataan di laman twitter mereka dengan menyatakan:

“Kau nak chant special ke? Ckp laa awal2 @PejaOfPerak .. Takper, deme baca dulu 63,000 penyokong nilai kat Twt bawah ya 👇🏼👇🏼👇🏼 Harap tak hang 😂

Melihat kepada komen-komen yang ada, jelas sekali para penyokong sangat bengang dan terkesan dengan dakwaan dari Menteri Belia dan Sukan negara itu.

CATEGORIES

COMMENTS