Mujahid kesal kenyataan Saarani

Mujahid kesal kenyataan Saarani

1. YAB Datuk Seri Saarani Mohamad selaku MB Perak tidak sepatutnya menggambarkan kepada rakyat Perak bahawa beliau membela perasuah berprofil tinggi yang telah disabitkan kesalahannya melalui proses undang-undang yang berjalan selama 4 tahun dari tahun 2018-2022.

2. Saya merujuk kepada kenyaatan beliau yang dipetik sebagai berkata bahawa beliau bersimpati kepada Najb Razak mantan Perdana Menteri Malaysia yang didapati bersalah dakwaan rasuah RM42 juta dari dana SRC International yang dimasukkan ke dalam akaun peribadinya. Di atas alasan ini beliau dikatakan akan menggerakkan petisyen rayuan dari kalangan ahli UMNO untuk diperkenankan sembah kepada YDPA bagi mendapat keampunan ke bawah Duli Yang Maha Mulia Tuanku YDPA.

3. Saya turut kesal sikap beliau sebagai MB kepada rakyat Perak gagal memahami fakta kes yang dengan jelas dikaitkan dengan dakwaan kukuh salahguna kedudukan, pecah amanah dan penggubahan wang haram di mana dakwaan bermula sejak 4 July 2018. Seramai 57 saksi dibawa oleh pendakwa yang prosidingnya berjalan selama 58 hari. Manakala pembela menampilkan 19 saksi yang prosidingnya berjalan selama 33hari. 28 July 2020 Mahkamah Tinggi menjatuhkan hukuman penjara 12 tahun dan denda RM 210juta keatas Najib Razak. Mahkamah Persekutuan mengekalkan hukuman Mahkamah Tinggi pada 23 Ogos 2022 manakala sebelumnya Mahkamah Rayuan pada 8 Dis 2021 turut mengekalkan hukuman oleh Mahkamah Tinggi.

4. Apakah MB Perak ini bersimpati kepada salahguna kedudukan, pecah amanah dan penggubahan wang haram ke atas dana rakyat yang kini terpaksa menderita dengan kes ini dan 1MDB? Kes SRC ini melibatkan salahguna kuasa Najib Razak pada tahun antara 2011 dan 2012 sebagai PM dan Menteri Kewangan yang meluluskan pinjaman KWAP(Kumpulan Wang Pencen) bernilai RM4 Bilion. Najib Razak juga didapati bersalah kerana pecah amanah dengan dana rakyat SRC RM42juta yang dimasukkan dalam akaun peribadinya dan kemudian dibelanjakan atas kepentingan dirinya.

5. Jika inilah sikap MB yang mengheret rakyat menyokong perasuah yang terbukti ‘mencuri’ duit rakyat, warga Perak harus protes atas sikap ini dan ‘menghukum’ kerajaan BN Perak yang jelas gagal menunjukkan teladan dan sikap tegas menentang rasuah dan membentuk kerajaan yang ada maruah dan berintegriti.

Sekian

DS Dr. Mujahid Yusof Rawa
Pengerusi PH Negeri Perak
Ahli Parlimen Parit Buntar

29hb Ogos 2022

CATEGORIES

COMMENTS