Rakaman audio ‘Can I advise you something?’ bukti Rosmah kawal Najib, kata hakim

Rakaman audio ‘Can I advise you something?’ bukti Rosmah kawal Najib, kata hakim

Dua insiden penting membuktikan bahawa Datin Seri Rosmah Mansor masuk campur secara aktif dalam projek hibrid solar bernilai RM1.25 bilion untuk 369 sekolah luar bandar di Sarawak.

Kejadian pertama adalah di mana bekas Setiausaha Bahagian Perolehan Kerajaan di Kementerian Kewangan (MOF), Datuk Othman Semail menunjukkan rasa kurang senang, apabila bekas pembantu khas Datuk Seri Najib Razak, Datuk Rizal Mansor dan Pengarah Urusan Jepak Holdings Sdn Bhd, Saidi Abang Samsudin, datang bertemunya.

Hakim Mahkamah Tinggi, Mohamed Zaini Mazlan, dalam penghakiman setebal 117 muka surat, berkata Rizal dan Saidi menemui Othman dengan surat yang mengandungi Minit Mesyuarat daripada Najib yang menyatakan persetujuannya untuk kementerian berunding secara terus dengan Jepak.

Hakim itu berkata, Othman memarahi Saidi dan Rizal menegaskan bahawa beliau berkhidmat kepada orang ramai, bukan ahli politik.

“Apabila Rizal memberitahu tertuduh, beberapa hari kemudian. Tertuduh memberitahu Rizal; “Aku dah cakap dengan laki aku dah. Beberapa hari kemudian, kelulusan Kementerian Kewangan dikeluarkan.

“Peristiwa kedua pula ialah mengenai Fasal 11, Surat Anugerah yang dikeluarkan Saidi dan rakan perniagaannya, Rayyan Radzwill Abdullah. Menteri Pendidikan ketika itu, Datuk Seri Mahdzir Khalid, tidak mengalah apabila mereka datang menemuinya dan meminta fasal itu dikeluarkan.

“Perkara itu berubah apabila Saidi menelefon Rizal dan menyerahkan telefon kepada Mahdzir. Rizal menyuruh Mahdzir melakukan seperti yang disuruh dan mengingatkannya bahawa “Mem” iaitu tertuduh mengetahui mengenai projek itu.

“Itu sudah cukup untuk memaksa Mahdzir mengarahkan pegawainya mengeluarkan Fasal 11. Kejadian ini berlaku selepas Mahdzir bertemu Najib dua kali. Jelas Mahdzir bahawa tertuduh berada dalam “pasukan Jepak”. Dia tidak salah,” katanya, lapor Berita Harian.

Mengenai dakwaan Rosmah bahawa beliau tidak campur tangan dalam urusan suaminya, hakim berkata, oleh kerana Najib tidak dipanggil untuk memberi keterangan, maka semua kenyataan yang dikaitkan dengan kes ini adalah bersifat khabar angin.

Menurutnya, ia tidak boleh diterima sebagai bukti kerana hanya Najib boleh mengesahkan apa yang didakwa oleh Rosmah.

Menyentuh satu rakaman audio dan transkrip mengandungi ayat ‘Can I advise you something?’, hakim itu berkata, tertuduh tidak tegas dalam menyatakan bahawa suara dalam rakaman audio itu bukan miliknya dan Najib.

Mohamed Zaini berkata, tiga saksi iaitu Rizal, Mahdzir Khalid dan Ketua Setiausaha Kementerian Pendidikan ketika itu, Tan Sri Madinah Mohamed, sudah mengenal pasti secara positif suara dalam rakaman itu sebagai suara Najib dan tertuduh.

“Tertuduh cuba mengaitkannya dengan perbincangan biasa antara suami dan isteri, namun ia jelas menunjukkan bahawa tertuduh memberi arahan kepada Najib mengenai hal ehwal kerajaan,” katanya.

Selepas penilaian yang maksimum, Mahkamah Tinggi mendapati tertuduh gagal untuk menyangkal anggapan rasuah mengikut Seksyen 50 (1) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009.

“Pembelaan tertuduh adalah penafian kosong semata-mata yang dibuat tanpa bukti yang boleh dipercayai dan tidak berasas untuk menimbulkan keraguan yang munasabah,” katanya.

CATEGORIES

COMMENTS